Japans parlementslid: "Kinderloze vrouwen zijn een last voor de staat"

De 72-jarige Kanji Kato, een Japans parlementslid van de regerende Liberaal-Democratische partij van eerste minister Abe, krijgt felle kritiek omdat hij van mening is dat het de morele plicht is van vrouwen om te trouwen en kinderen te maken.

Kinderen van anderen

Kato heeft zelf zes kinderen en acht kleinkinderen. Telkens als hij een vrouw ontmoet die geen trouwplannen heeft, waarschuwt hij haar: "Als u geen kinderen krijgt, komt u later in een rusthuis terecht dat betaald wordt door de kinderen van andere mensen."

Verontschuldigd

Zijn uitlating heeft andere, voor het meerendeel vrouwelijke, parlementsleden de kast opgejaagd. Kato heeft zich ondertussen verontschuldigd, en zegt dat het niet zijn bedoeling was om vrouwen te beledigen.

Baarmachines

Toch is Kato niet de eerste die een dergelijke uitspraak doet. Elf jaar geleden noemde de toenmalige minister van Volksgezondheid vrouwen "baarmachines", en zei hij dat het de plicht van de vrouw is om het geboortecijfer op te krikken.

Geboortecijfer

Ondanks financiële en andere tegemoetkomingen aan grote gezinnen blijft het aantal kinderen in Japan laag. Vorig jaar werden er 941.000 geboren. Dat is het laagste cijfer sinds het land in 1899 begon een register bij te houden. Met 12,3 procent kinderen op een totale bevolking van 128 miljoen heeft Japan het laagste aantal kinderen van alle grote landen. 

Meest gelezen