“Spotify speelt voor rechter, nog voor de echte rechter heeft geoordeeld”

Het voornemen van Spotify om controversiële artiesten als R.Kelly en XXXTentacion uit haar playlists te schrappen, botst op groeiende kritiek. Muziekmanager Jarri Van der Haegen formuleert het in “De wereld vandaag” op Radio 1 als: “Spotify speelt voor rechter, nog voor de echte rechter heeft geoordeeld”.

De Zweedse streamingdienst weert de songs van R.Kelly uit haar playlists. Dat betekent dat R.Kelly niet meer zal opduiken in de suggesties die Spotify geeft via haar playlists. De muziek van R.Kelly kan wel nog opgevraagd worden door gebruikers. De actie maakt deel uit van het “antihaatbeleid” van de muziekdienst. Ook rapper XXXTentacion, op dit ogenblik ook in de Vlaamse albumlijst van Ultratop, wordt op dezelfde manier geweerd. R.Kelly wordt beschuldigd van geweld tegen minderjarige vrouwen in de jaren ’90, XXXTentacion van fysiek geweld tegen een zwangere vrouw.

Jarri Van der Haegen is manager van jonge Belgische acts als Tsar B, WWWater en VUURWERK. Hij volgt Spotify al sinds de begindagen op de voet en heeft veel vragen bij de beslissingen van Spotify. “Haar policy lijkt er voorlopig op neer te komen dat haatdragende muziek en muziek die racistisch is niet langer kan. Tegelijk moeten artiesten die met dit soort zaken te maken hebben, geweerd worden”, zo vat Van der Haegen het beleid van Spotify samen.

“Weren betekent in dit geval: de muziek van de geviseerde artiesten gaat niet compleet offline. Spotify steekt deze muziek niet meer in de playlists die het als bedrijf cureert, niet meer in de algoritmes die het ontwikkelt. Hiphop-fans krijgen dus in hun hiphop-speellijsten geen XXXTentacion meer, geen R.Kelly meer bij R&B. Het gaat hier niet om kleine artiesten. Dit is een streep door hun rekening, en dat mag je ook letterlijk nemen.” 

En wat met Chris Brown die Rihanna tot moes sloeg?

De beslissing van Spotify lokt intussen de eerste reacties uit, in de eerste plaats bij de getroffen artiesten. Van der Haegen: “Het management van XXXTentacion heeft in The New York Times meteen een lijst van artiesten gepubliceerd die volgens hen ook in aanmerking moeten komen. Met niet van de minsten: David Bowie, Michael Jackson, The Red Hot Chili Peppers… Het lijkt duidelijk dat het bij deze twee namen niet kan blijven. Wat met R&B-zanger Chris Brown (foto) waarvan geweten is dat hij Rihanna tot moes sloeg. Hij blijft gewoon in de playlists. Iedereen verwacht dat Spotify de komende weken met nieuwe namen moet komen.”

AP2014

#Metoo zorgde niet alleen in de muziekwereld voor een schok. Ook tv-zenders en filmstreamingsdiensten stelden zich al de vraag of ze nog langer films van de omstreden acteur Kevin Spacey of regisseur Roman Polanski konden programmeren. Maar weinigen lijken zo expliciete maatregelen te nemen als de Zweedse muziekdienst.

Van der Haegen: “Spotify beweegt zich op een heel dunne lijn. Gaat het om artiesten die in opspraak komen?  Die veroordeeld zijn? Moet je vandaag boeten als je voor iets 20 jaar geleden veroordeeld bent? Enorm veel vragen kunnen nu gesteld worden om het Spotify-beleid in vraag te stellen. Er zijn heel veel artiesten die in hun leven iets op hun kerfstok hebben. Natuurlijk kan niemand Spotify verplichten bepaalde muziek op te nemen. Ze hebben volledige autonomie. Maar je kan je beginnen afvragen of bepaalde muzieklabels niet meer invloed zullen uitoefenen om hun artiesten toch te behouden. Ik kan me niet indenken dat grote maatschappijen hun goudhaantjes gaan opgeven.”

“Stel maar eens dat Spotify begint aan de Nederlandstalige hiphop”

Spotify wil ook wieden in haatdragende teksten. Wordt dat niet minstens zo problematisch? Jarri Van der Haegen: “Stel maar eens dat het bedrijf begint met de Nederlandstalige hiphop. In veel lyrics worden niet bepaald mooie boodschappen gebracht. Gaat Spotify nu naar elk nummer beginnen luisteren en oordelen of het nog kan? Je kan hier zelfs het recht op vrije meningsuiting bij halen. Niet dat we een oproep tot haat en geweld daarbij moeten rekenen, maar dit werpt zoveel vraagtekens op. Spotify speelt voor rechter, nog voor de echte rechter heeft geoordeeld. Spotify veroordeelt R.Kelly en nekt zijn carrière.”

Tot zover blijven de Spotify-speellijsten muziek suggereren van Jerry Lee Lewis die zijn nichtje van 13 jaar huwde, Chuck Berry die seksueel contact met minderjarigen toegaf of Bertrand Cantat van Noir Desir die zijn vriendin vermoordde. Of komt ook daar verandering in?

Meest gelezen