Videospeler inladen...

Bert De Vroey: "De toestand in Israël blijft de volgende dagen heel gespannen"

De spanning in Israël loopt de laatste dagen weer erg op, zegt collega Bert De Vroey in Jeruzalem, en dat heeft verschillende oorzaken. Zo blijft het Palestijnse protest aan de grens met Gaza duren. Maandag wordt de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem geopend en er is het conflict met Iran dat de laatste dagen in het buurland Syrië is uitgevochten.  

Gaza

Ook vandaag waren er weer protestacties van Palestijnen aan de grens tussen Israël en Gaza. Daarbij zijn twee doden en tientallen gewonden gevallen en die balans kan nog oplopen, zegt De Vroey.

"Het is de zevende vrijdag op rij dat er protestacties aan de grens georganiseerd worden tegen de blokkade van Gaza door Israël. Mogelijk heeft het ook te maken met de 70e verjaardag van de stichting van de staat Israël die maandag gevierd wordt."

Een dag nadien herdenken de Palestijnen de "Nakba", de catastrofe. "Het gaat dan over het feit dat bij de stichting van Israël in 1948 honderdduizenden Palestijnen uit hun dorpen op de vlucht zijn gedreven. Ook dinsdag wordt er dus veel protest verwacht."

Opening Amerikaanse ambassade

Een ander element dat tot de spanning bijdraagt is de opening maandag van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. De Amerikaanse president Trump heeft onlangs een onverdeeld Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkend. "Dat is iets wat de Palestijnen bijzonder boos maakt, want zij beschouwen Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van Palestina."

"De protestbeweging die aan de grens met Gaza bezig is, zou maandag en dinsdag naar een hoogtepunt kunnen gaan", voorspelt De Vroey.

President Trump zelf komt maandag niet naar de opening van de ambassade, maar zijn dochter Ivanka en haar man Jared Kushner zullen wel aanwezig zijn. "Kushner is door Trump belast met het uittekenen van een vredesplan tussen Israël en de Palestijnen, maar of dat plan opschiet is maar de vraag", zegt De Vroey. "Voor de Palestijnen was de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël een brug te ver. Zij beschouwen de Verenigde Staten ook niet langer als een legitieme bemiddelaar."

Conflict met Iran

De voorbije week flakkerde de spanning tussen Israël en Iran op na het lanceren van Iraanse raketten tegen Israël vanuit het buurland Syrië. Israël reageerde daarop door het bombarderen van tientallen militaire doelwitten van Iran in Syrië.

"De Israëli's hebben er nog al vertrouwen in dat ze met die zeer grote luchtraid de hele Iraanse militaire capaciteit in Syrië grotendeels hebben uitgeschakeld", zegt De Vroey. "De inlichtingendiensten gaan ervan uit dat het voorlopig daarbij zal blijven en dat de Iraanse troepen in Syrië voorlopig niet meer in staat zullen zijn om onmiddellijk veel te doen, maar ze denken ook wel dat het daarbij niet zal blijven."

Het is niet heel duidelijk waarom Iran juist nu raketten heeft afgeschoten op Israël. "Het lijkt erop dat er in Iran een machtsstrijd aan de gang is tussen de gematigden - met boegbeeld president Rouhani - en hardliners met de commandanten van de revolutionaire garde die ook in Syrië meevechten", zegt De Vroey.

"Het zou ook te maken kunnen hebben met de beslissing van president Trump om het nucleair akkoord met Iran op te doeken of met eerdere meer beperkte bombardementen van Israël waarbij ook een aantal Iraanse militairen om het leven zijn gekomen. We zitten in een spiraal van escalatie. Wat Israël betreft is de situatie voorlopig onder controle, maar de komende dagen worden in elk geval nog heel gespannen."

Buitenlandse Zaken waarschuwt Belgen in Jeruzalem

Buitenlandse Zaken roept Belgen in Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook op tot verhoogde waakzaamheid. "Vanaf vrijdag 11/05/2018 kunnen er spanningen optreden in Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook als gevolg van gebeurtenissen in de nabije toekomst. Het is daarom raadzaam om waakzaam en voorzichtig te zijn en om weg te blijven van deze betogingen en samenscholingen", staat te lezen in het reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen