Breng je ongewenst ivoor binnen in Antwerpse Zoo of Planckendael

Wie een ivoren kunstwerk heeft en daar van af wil, kan dat vanaf 15 mei binnenbrengen in de Zoo van Antwerpen of in Planckendael in Mechelen. “Laat je (slag)tanden zien” is een sensibiliseringscampagne tegen de illegale handel in ivoor. De ingezamelde stukken zullen vernietigd worden.

Olifanten zijn bedreigd

Vaak hebben mensen nog een ivoren kunstwerk thuis dat ze ooit gekregen hebben van een familielid, ouders of grootouders. Misschien willen die daar nu van af, maar verkopen is niet mogelijk zonder een certificaat en daar zijn zeer strenge regels voor en zo blijven mensen er mee zitten. Vanaf 15 mei kan je de kunstwerken  binnenbrengen in de Zoo en in Planckendael. 

Het is een campagne van de FOD Volksgezondheid in samenwerking met de dierentuinen en daar zijn ze enthousiast over het project: "Wij vinden het een hele interessante campagne," zegt Jiska Verbouw van de Antwerpse Zoo. "Het maakt zo nog eens duidelijk dat olifanten bedreigd worden door de illegale handel in ivoor. En wij zijn natuurlijk ook nauw betrokken bij de bescherming van de olifant."

Niet verplicht

Voor sommige mensen hebben de kunstwerken een emotionele waarde en die moet je niet binnenbrengen: "Het is enkel dat je er echt van af wilt en je hebt geen certificaat om het te verkopen", zegt Verbouw. "Sommige mensen vinden het niet leuk om een dood dier in huis te hebben. Als je ervoor wilt zorgen dat het niet meer in de handel terecht komt, kan je het in onze containers achter laten." 

Vernietigen

De Federale Overheidsdienst gaat het ivoor dagelijks ophalen en ervoor zorgen dat het vernietigd wordt in een ivory crush. "Het ivoor wordt zo helemaal uit de handel gehaald en kunnen malafide verkopers geen winst meer maken op het ivoor." 

De containers staan nog tot 12 augustus in de Zoo en in Planckendael. Een symbolische dag want het is dan World Elephant Day. 

Meest gelezen