Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Verkiezingscommissie: "Cambridge Analytica heeft brexit niet beïnvloed via lobbygroep"

Leave.EU, een Britse groep die campagne voerde voor de brexit, krijgt na onderzoek van de Britse verkiezingscommissie een zware boete opgelegd voor het foutief rapporteren van hun uitgaven tijdens die campagne. Uit het rapport blijkt wel dat Leave.EU geen donaties of betaalde diensten heeft ontvangen van het omstreden databedrijf Cambridge Analytica, dat data van miljoenen Facebook-gebruikers heeft misbruikt. 

Cambridge Analytica wordt ervan beschuldigd niet alleen de Amerikaanse, maar ook de Nigeriaanse en Keniaanse verkiezingscampagnes te hebben beïnvloed door middel van manipulatie en het verspreiden van nepnieuws. Al snel werd de vraag gesteld of het ook het brexit-referendum op een ongeoorloofde manier zou beïnvloed hebben.

Uit het rapport van de verkiezingscommissie blijkt echter dat er geen link is tussen Cambridge Analytica en Leave.EU. De relatie tussen beide zou niet verder zijn gegaan dan verkennende contracten. 

Boete van bijna 80.000 euro

De verkiezingscommissie heeft Leave.EU een boete opgelegd van ongeveer 80.000 euro omdat de lobbygroep foutief gerapporteerd heeft over haar uitgaven en de uitgavenlimiet zwaar overstegen heeft.

De lobbygroep had een maximum bugdet van bijna 800.000 euro, en volgens hun eigen rapporteringen zat ze zo'n 8.000 euro onder dit budget. Na onderzoek bleek dat ze tot 87.000 euro boven het maximaal toegelaten budget heeft uitgegeven. 

Monsterdonaties en illegale praktijken

De commissie heeft ook onderzocht of de Leave.EU-groep geen andere buitenproportionele donaties heeft ontvangen. Ze onderzocht of Arron Banks, de medeoprichter en grootste financierder van Leave.EU, al dan niet de enige bron van leningen aan de campagnevoerders was.

Uit onderzoek bleek dat ook de donaties van Banks, voor meer dan 6,8 miljoen euro, niet correct gerapporteerd werden. Verder kwam aan het licht dat er strafbare feiten zijn gepleegd door Liz Bilney, de CEO van Leave.EU. Zij werd doorverwezen naar de politie.  

Een invloedrijke beweging

Leave.EU werd opgericht door de Britse miljonair Arron Banks in 2015 om een exit van Groot Britannië uit de EU te verdedigen. De Leave.EU beweging, ondersteund door het boegbeeld van de eurosceptische Ukip-partij, Nigel Farrage, werd door de verkiezingscommissie echter niet gekozen als officiële campagne van het pro-brexit kamp. 

Nochtans was de beweging wel bepalend voor het brexit-referendum en heeft het vele Britten aangespoord om vóór de brexit te stemmen. Het is nog steeds zeer actief op sociale media en het pleit voor een harde brexit. 

Meest gelezen