MangoTV

Chinese zender mag Eurovisiesongfestival niet meer uitzenden na censuur

De European Broadcasting Union (EBU) heeft een van China's populairste televisiekanalen verboden om de tweede halve finale en de finale van het Eurovisiesongfestival uit te zenden. De zender had eerder tijdens de eerste halve finale beelden van een homokoppel en een getatoeëerde artiest gecensureerd.

Via het webplatform MangoTV konden ook de Chinezen dinsdag kijken naar de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in Lissabon. Ze kregen evenwel geen beelden te zien van de Albanese zanger Eugent Bushpepa, die een grote tatoeage op zijn arm heeft. Ook de beelden van de Ierse act, een romantische dans tussen twee mannen, werden geweerd. En als er in het publiek regenboogvlaggen te zien waren, werden die geblurd.

De EBU, de koepelorganisatie van publieke omroepen in Europa en de organisator van het Eurovisiesongfestival, heeft daarop beslist dat MangoTV de tweede halve finale van gisteren niet mocht uitzenden. Ook de grote finale van morgen zal niet te zien zijn.

"De censuur is niet in lijn met onze waarden van universaliteit en inclusie en onze trotse traditie om diversiteit te vieren via muziek. Het is met spijt dat we onmiddellijk onze samenwerking met de zender stopzetten. Hij zal geen toelating krijgen om de tweede halve finale en de finale uit te zenden", luidde het in een officiële mededeling.

"Een stap in de goede richting"

Ryan O'Shaugnessy, die Ierland vertegenwoordigt, vertelde aan de BBC dat hij de beslissing van de EBU verwelkomt. "Van in het begin hebben we gezegd: liefde is liefde. Of het nu gaat over liefde tussen twee mannen, twee vrouwen, of tussen een man en een vrouw. Dit is een hele belangrijke beslissing."

"Ze (de EBU, nvr) hebben dit niet licht opgenomen, het is een stap in de juiste richting, dus ik ben hier blij mee."

Videospeler inladen...

Meest gelezen