Christelijke vakbond roept ook cabinepersoneel Brussels Airlines op om woensdag te staken

De christelijke vakbond roept het cabinepersoneel van Brussels Airlines op om woensdag mee te staken uit solidariteit met de piloten. Dat is bevestigd aan VRT NWS. De christelijke vakbond LBC wil maandag ook gelijkaardige eisen als de piloten op tafel leggen bij de directie. De piloten willen meer loon, een gunstige pensioenregeling en een betere balans tussen werk en privéleven. Ook het cabinepersoneel heeft daar wel oren naar. De liberale vakbond roept niet op tot een staking: "We willen de directie geen stok geven om mee te slaan".

De staking bij Brussels Airlines die is aangekondigd voor maandag en woensdag is op dit moment enkel een staking van de piloten. Maar de vakbonden roepen het cabinepersoneel op om "solidair" te zijn. 

Dat betekent in de eerste plaats dat het cabinepersoneel wordt opgeroepen om op beide stakingsdagen 's ochtends te komen protesteren aan het hoofdkantoor van Brussels Airlines. Maandag wordt er door de stewards en stewardessen niet meegestaakt.

Woensdag legt een deel van het cabinepersoneel mogelijk wel het werk neer, de christelijke vakbond roept de stewards en stewardessen op om mee te staken. "Woensdag is er sowieso een nationale actiedag tegen de pensioenplannen van de federale regering", zegt Paul Buekenhout van christelijke vakbond LBC. "Wij roepen het cabinepersoneel op om hieraan mee te doen."

"Uit solidariteit met de piloten vragen we het cabinepersoneel om woensdag mee te staken", klinkt het. 

Christelijke vakbond wil maandag eisenpakket op tafel leggen voor cabinepersoneel

De piloten bij Brussels Airlines willen graag meer loon, een gunstiger pensioenplan en een betere balans tussen werk en privéleven. Ook het cabinepersoneel heeft oor naar die eisen. De christelijke vakbond is alvast van plan om een eisenpakket voor het cabinepersoneel op tafel te leggen. Het is op dit moment nog niet duidelijk of de andere vakbonden zich daarbij zullen aansluiten. 

Liberale vakbond roept niet mee op tot staking

De liberale vakbond, die binnen Brussels Airlines een groot deel van het personeel vertegenwoordigt, roept niet op om mee te staken. "De directie is ons aan het provoceren. Door mee te staken geven we hen een stok om mee te slaan", zegt Filip Lembrechts van liberale vakbond ACLVB.

Lembrechts wil dat de vakbonden een eisenpakket op tafel leggen voor het hele personeel, niet enkel voor cabinepersoneel of andere. "Het is niet de bedoeling dat het tot een intern opbod komt. Er is veel onzekerheid door de overname van Lufthansa, wij willen antwoorden voor al het personeel."

Meest gelezen