Crombez: "Vandeput werd al in september door leger ingelicht over studie F-16's"

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zou al op 18 september vorig jaar ingelicht zijn door het leger dat de F-16's volgens Lockheed Martin langer in de lucht zouden kunnen blijven dan gepland. Dat zei Crombez op het Grote Defensiedebat van Knack.

Het bestaan van de studie van Lockheed Martin kwam enkele maanden geleden aan het licht door toedoen van de SP.A,  maar de studie werd niet doorgegeven aan de top van het leger en minister Vandeput. Kolonel Letten vond dat de studie niets nieuws te bieden had en had ze daarom niet hogerop doorgespeeld.  

Crombez beweert nu op basis van een e-mail van 18 september dat Vandeput wel degelijk op de hoogte was gesteld over de studie. Het  leger zou hem gezegd hebben dat we op dit moment "geen beslissing kunnen nemen" over de vervanging van de F-16's, omdat er "onvoldoende basis" is. Het was volgens het leger ook "perfect mogelijk" om de inzetbaarheid van de vliegtuigen te verlengen, en daarom was het op dat moment "het best om te wachten met de beslissing."

Zolang er leugens verteld worden, zullen wij blijven graven

John Crombez

De SP.A-voorzitter tilt zwaar aan het voorval. "Zolang er leugens verteld worden, zullen wij blijven graven." Details over de mail wil hij niet geven, om zijn bron te beschermen, maar hij gaat de zaak aankaarten op de volgende hoorzitting over de vervanging van de F-16's.  

N-VA-Kamerlid Karolien Grosemans, die de commissie Defensie voorzit, repliceerde tijdens het debat dat de minister helemaal niet gelogen heeft. Hij heeft altijd gezegd dat er geen studies zijn, "en er zijn ook geen studies over de Belgische types F-16, de oudste types".

Volgens haar is het document van Lockheed Martin niet meer dan een "theoretisch model om aan vlootbeheer te doen", en had de studie het alleen over de carosserie van het vliegtuig.

Meest gelezen