Video player inladen...

Al 47 doden bij dambreuk in Kenia: "De droogte is gevolgd door een andere ramp: een zondvloed"

Minstens 47 dodelijke slachtoffers, de helft daarvan zijn kinderen. Dat is de voorlopige balans van een dambreuk in Kenia. "De dam lag op een privéboerderij, door de zware regen is die volgelopen en toen knapte die", vertelt correspondent Koert Lindijer in "De ochtend". "Het verbaast me dat in zo'n tijd als nu, waar de natuur heel gewelddadig is, men dit accepteert alsof het een vloek van God is. Uiteindelijk gaat het toch om gebrekkige infrastructuur."

De dam was gevestigd op een privéterrein met een bloemenkwekerij. "Door de zware regen van boven in de bossen is de dam volgelopen en geknapt. Bijna twee dorpen werden door een smurrie van water en modder overspoeld. Of de dam niet goed gebouwd was of misschien zelfs illegaal was aangelegd op dat privéterrein, dat zal nader onderzoek de komende paar dagen moeten uitzoeken. Vooralsnog zijn daar geen aanwijzingen toe."

"Het was een lange tijd geleden dat we zoveel regen hebben gehad", gaat Lindijer verder. "Maar het verbaast me vooral dan in zo'n tijd als nu, waar de natuur heel gewelddadig is, dat men min of meer accepteert dat dat altijd leidt tot aardverschuivingen waardoor wegen wegspoelen en dorpen onder modder komen te liggen, als was het een vloek van God. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om gebrekkige infrastructuur. De regen komt uit de lucht gevallen, maar de problemen niet."

Het is al vanaf begin maart dat men in Kenia veel regen te verduren krijgt. "In Kenia zijn intussen al 170 doden gevallen. Je moet je voorstellen dat je op je akker tot aan de enkels onder water staat en dat je allemaal krokodillen om je heen ziet omdat de rivier buiten zijn oevers is getreden. Of dat je in de auto zit en dat er plots een vloed water komt aanzetten en dat je moet rennen terwijl je auto wordt weggespoeld door het woelende water. Of dat je in een sloppenwijk woont en dat je huis 's nachts wordt weggespoeld. Dat is de situatie op dit ogenblik. Men moet op dit moment heel vaak voor zichzelf zorgen, men staat er alleen voor."

Tegelijk benadrukt Lindijer dat het op zich niet zo'n bijzonder regenseizoen is. "Dit is uiteindelijk een heel goed regenseizoen, een verlengd regenseizoen. Maar dit komt na twee jaar droogte, dat is de dramatiek." Volgens de vooruitzichten blijft het tot eind deze maand regenen. "Het allerbelangrijkste is nu dat de oogst niet wordt opgegeten door insecten en dat er geen cholera uitbreekt, want er zijn ook toiletten ingestort en overgelopen. We hebben met uiterst onhygiënische situaties te maken op sommige plaatsen."

Meest gelezen