Videospeler inladen...

Deze robots hebben nieuwe kunstjes geleerd en blijven verbazen

Joggen op het gras: voor mensen is het een makkie, maar voor robots veel minder evident. Atlas, de bekende robot van roboticabedrijf Boston Dynamics slaagt daar wel in. Met gemak. En hij kan zelfs, hetzij met wat meer moeite, over obstakels springen die tijdens zijn looptochtje in de weg liggen, zoals een dikke tak. De andere bekende robot, de SpotMini, kan nu ook zelfstandig zijn weg vinden in een kantoorgebouw.

Boston Dynamics is zowat het meest bekende roboticabedrijf ter wereld geworden. Regelmatig komt het naar buiten met video’s van zijn robots die nieuwe kunstjes geleerd hebben. En dikwijls zijn die behoorlijk indrukwekkend. Zo werd in november een video verspreid van een mensachtige robot die een achterwaartse salto maakte. Hij werd daardoor wereldberoemd.

Diezelfde robot, de Atlas, heeft intussen ook leren joggen op een oneffen terrein. Dat lijkt op het eerste gezicht niet zo indrukwekkend, maar veel humanoïde robots (mensachtige robots met benen en armen) hebben evenwichtsproblemen. Ze hebben moeite om onverwachte oneffenheden op hun pad in te schatten en vallen heel gemakkelijk om. Een robot die jogt, moet elke oneffenheid vliegensvlug kunnen inschatten en de processor moet onmiddellijk kunnen berekenen hoe de robot moet reageren.

Boston Dynamics traint zijn robots al jaren in het blijven rechtstaan in moeilijke situaties. Bekend zijn de filmpjes waarin medewekers van Boston Dynamics proberen om hun robots omver te duwen. Atlas, die 1,50 meter groot is en ongeveer 75 kilogram weeg, kan ook obstakels op zijn pad overwinnen. Zo springt hij ook over een dikke tak, al gaat dat toch ietsje minder vlot.

Een andere bekende robot van Boston Dynamics is de SpotMini. Deze behendige robothond kon al deuren openen, obstakels omzeilen en voorwerpen vastgrijpen. De SpotMini heeft nu een kleine update gekregen en kan vanaf nu ook zelfstandig navigeren door een kantoorgebouw. 

Daarvoor is de robothond eerst manueel door het gebouw rondgeleid zodat hij via zijn camera’s een 3D-kaart van de ruimtes kon opbouwen. Aan de hand van die kaart kan hij zichzelf lokaliseren in de ruimtes en zelf zijn weg vinden.

Traplopen kon de SpotMini al, maar hij laat in deze nieuwe video nog eens zien met wat een gemak hij dat doet. 

In deze video uit 2016 is te zien hoe de Atlas toen nog moeite had om het evenwicht te bewaren tijdens een wandeltocht door een besneeuwd landschap. Medewerkers van Boston Dynamics proberen in hun bekende stijl om de robot omver te duwen.

Meest gelezen