Videospeler inladen...

Brussels Airlines excuseert zich bij reizigers en wil maandag opnieuw onderhandelen met piloten

"Sociaal overleg blijft een prioriteit voor Brussels Airlines", dat laat de directie weten tijdens een persconferentie. De piloten van de luchtvaartmaatschappij zullen maandag en woensdag het werk neerleggen. Ze onderhandelden al lang over meer loon, een betere balans tussen werk en privéleven en hun pensioen. De CEO van Brussels Airlines, Christina Foerster, verontschuldigt zich voor de staking bij de 63.000 getroffen reizigers en zegt dat er maandag een nieuw verzoeningsvoorstel op tafel komt, maar ze zegt er meteen bij dat er weinig financiële marge is. De staking zou ongeveer 10 miljoen euro kosten aan het bedrijf.

De sociale onrust leeft al langer bij Brussels Airlines. De directie had eerder al een plan voorgelegd aan de piloten dat tegemoet moest komen aan hun eisen, maar bij een stemming bleek dat 80 procent van de piloten niet akkoord ging met het voorstel van de directie. Een laatste overlegmoment heeft niets opgeleverd, daarom gaan de piloten maandag en woensdag staken.

De directie van Brussels Airlines zegt dat er maandag een nieuw verzoeningsplan op tafel komt voor de piloten. Dat plan zou vooral moeten zorgen voor een betere "work-life balance". Wat de lonen betreft is er "weinig financiële marge".

De staking zou om en bij de 10 miljoen euro kosten aan het bedrijf. "Spijtig voor een bedrijf dat vorig jaar vijftien miljoen euro winst maakte", aldus de directie.

Eind juni meer duidelijkheid over Eurowings

Ook bij de rest van het personeel heerst er ongerustheid. Brussels Airlines is volledig in handen van het Duitse Lufthansa, die laat Brussels Airlines onderbrengen bij Eurowings, de lagenkostendivisie van Lufthansa Group. Personeel is ongerust dat Brussels Airlines op termijn zal verdwijnen ten koste van Eurowings. De directie belooft tegen "eind juni" een concreet plan voor te stellen.

Naar aanleiding van de staking verklaarde een woordvoerder van Lufthansa dat "als een luchtvaartmaatschappij niet de juiste kostenpositie heeft, daar ook geen grote investeringen verwacht moeten worden".

De directie van Brussels Airlines zegt dat het de bedoeling is dat de maatschappij "groeit binnen de Eurowings-groep", maar herhaalt ook  dat "de kosten ingeperkt moeten worden".

Meest gelezen