Videospeler inladen...

Eén, mogelijk twee Palestijnen omgekomen in Gaza

Israëlische soldaten hebben op de Gazastrook zeker één Palestijnse demonstrant gedood. Het ministerie van Gezondheid in Gaza heeft het over twee doden. Er vielen zeker ook honderdzeventig gewonden.

Al zes weken lang al protesteren Palestijnen op de Gazastrook tegen het isolement dat Israël het gebied oplegt. De Gazastrook wordt bestuurd door het radicale Hamas, dat strijdt voor een vernietiging van de Israëlische staat. Vrijdag is de dag waarop het protest elke week opnieuw piekt. Betogers bekogelen de Israëlische soldaten met stenen en molotovcocktails.

Meer dan vijftig doden in zes weken

Volgens de hulpdiensten raakten zeven andere demonstranten zwaar gewond, onder wie een zestienjarige jongen. Met de dood van de Palestijn, in de buurt van Khan Younis, in het zuiden van Gaza, komt het dodental van de voorbije weken op vijftig.

Nakba

De organisatoren van het protest hopen volgende week maandag en dinsdag 15 mei de meeste betogers op de been te krijgen. Die dag is het Nakba, of Catastrofe, waarop herdacht wordt dat honderdduizenden Palestijnen in 1948, bij de stichting van de staat Israël, uit hun gebieden verdreven werden. Dat is dit jaar exact zeventig jaar geleden.

Meest gelezen