Videospeler inladen...

Frankrijk: "Opzeggen nucleaire deal met Iran is onaanvaardbaar"

De Amerikaanse beslissing om de nucleaire deal met Iran op te zeggen, is onaanvaardbaar. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian. Ook de Duitse bondskanselier Merkel heeft nog eens gezegd dat ze de beslissing van Trump fout vindt.

Le Drian gaf een interview aan de Franse krant Le Parisien. "We zijn van mening omdat door de economische sancties ook buitenlandse bedrijven getroffen worden, hun sanctionerende maatregelen onaanvaardbaar zijn", zo zegt de minister in het interview, dat op de website van de krant gepubliceerd werd. "De Europeanen moeten niet opdraaien voor de Amerikaanse beslissing om zich terug te trekken uit een akkoord waaraan ze zelf hebben bijgedragen."

"We moeten onder Europeanen de nodige maatregelen instellen om de belangen van onze bedrijven te beschermen en onderhandelingen daarover aan te snijden met Washington", vervolgt de minister. 

In Münster sprak Duits bondskanselier Merkel op het congres van de Duitse Katholieke Kerk. "Ja, er zijn problemen met Iran en het is niet zo dat er geen dreiging is", zei Merkel, "maar dat wil niet zeggen dat we een deal waar 12 jaar aan gewerkt is, die daarna door de VN-veiligheidsraad unaniem is goedgekeurd, nu eenzijdig moeten opzeggen. Dat is slecht voor het vertrouwen", voegde Merkel er aan toe. Ze kreeg er veel applaus voor. 

Merkel wil nu kijken of de deal ook buiten de VS om kan blijven bestaan, zodat Europa niet getroffen wordt. Ze wil daarover dialoog met Iran.  Intussen heeft Merkel ook met de Russische president Poetin gebeld. Poetin heeft zich ook uitgesproken tegen het opschorten van de Iran-deal, net als de Turkse president Erdogan.

Dinsdag komen Iran, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk samen in Brussel.

 

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen