AP2006

Iran beschuldigt Israël "voorwendselen uit te vinden" voor luchtaanvallen in Syrië

Iran beschuldigt Israël “voorwendselen uit te vinden” om luchtaanvallen in Syrië uit te voeren. Iran heeft vandaag vanuit Teheran gereageerd na de aanvallen op Syrische en vermoedelijk Iraanse doelwitten in Syrië. Vanuit Syrië zou Iran 20 raketten hebben afgevuurd op Israëlische militairen in het door Israël bezette deel van de Golanhoogten. Israël maakte donderdagochtend bekend dat het als vergelding Iraanse stellingen in buurland Syrië had aangevallen.

"De veelvuldige aanvallen van het zionistische regime op het Syrisch grondgebied en de schending van de soevereiniteit van dit land, in het bijzonder de afgelopen dagen, is een duidelijke agressie en een voorbeeld van de leugenachtige en dominante natuur van dit regime", zei Bahram Ghassemi, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Ghassemi is Jeruzalem erop uit om crisissen uit te lokken en kan stabiliteit en veiligheid in de regio niet aanvaarden. De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft de Syrische president Bashar al-Assad vanop de Golanhoogtevlakte aangemaand "de Iraniërs buiten te zetten".

Israël is officieel nog altijd in staat van oorlog met Syrië, maar heeft ook al aangegeven afstand te willen nemen van de Syrische burgeroorlog die al jaren aansleept. Tegelijk verklaart Jeruzalem dat het niet zal toelaten dat Iran Syrië als bruggenhoofd voor aanvallen tegen Israël gebruikt. De voorbije maanden heeft het Israëlische leger al meerdere keren stellingen van het Syrische leger, Libanese Hezbollah en alsmaar meer ook Iraanse doelwitten in Syrië aangevallen.

De grens tussen Israël en Libanon blijft intussen nog altijd "kalm", zo meldt de VN-vredesmissie. Er werd gevreesd dat Hezbollah, dat gesteund wordt door Iran en op zijn beurt het Syrische regime steunt, vanuit Libanon zou reageren op de laatste Israëlische aanvallen. Ook Libanon en Israël zijn eigenlijk nog steeds in staat van oorlog.

Meest gelezen