Video player inladen...

Komt er een einde aan het hoofddoeken­verbod in de Antwerpse scholen?

De Antwerpse gedeputeerde voor Onderwijs, Inga Verhaert (SP.A), wil het hoofddoekenverbod in de scholen in de stad Antwerpen afschaffen. Het verbod geldt sinds 2009. Verhaert gaat haar voorstel deze maand voorleggen in de Antwerpse onderwijsraad. Daar zitten de vier onderwijsnetten samen.

Gedeputeerde voor Onderwijs Inga Verhaert (SP.A) wil een einde maken aan het hoofddoekenverbod in de scholen in de stad Antwerpen. Verhaert zal nog deze maand het hoofddoekenverbod opnieuw op de agenda zetten van de stedelijke onderwijsraad.

In die raad zijn alle onderwijsnetten vertegenwoordigd: het vrij katholiek onderwijs, het stedelijk onderwijs, het provinciaal onderwijs en het Gemeenschapsonderwijs. Negen jaar geleden beslisten zij unaniem om de hoofddoeken te verbieden in alle Antwerpse scholen.

"Maar de wereld ziet er nu anders uit dan negen jaar geleden", vindt Inga Verhaert. "Ik denk dat er vandaag iets minder verkrampt omgegaan wordt met het uiten van religieuze overtuigingen, maar vooral, we hebben alle talenten nodig. En ik merk een nijpend tekort. Leraren zijn vandaag niet zomaar van de bomen te plukken, we hebben ze erg hard nodig, laten we dan ook alle kansen bieden." 

Zij hoopt de onderwijsraad ervan te overtuigen dat een hoofddoek in de klas opnieuw moet kunnen.

Opmerkelijk

Inga Verhaert heeft op 26 april 2018 mee het schoolreglement goedgekeurd voor alle scholen van de provincie, met hoofddoekenverbod dus. Verrassend dat ze nu het tegenovergestelde voorstelt, vindt Luk Lemmens, gedeputeerde voor N-VA van de provincie.  

"In dat reglement staat heel duidelijk dat er een verbod is op het dragen van religieuze tekens, en nu enkele weken later brengt ze een ander verhaal", merkt Lemmens op.

Meest gelezen