Videospeler inladen...

Mechelse hoofdinspecteur vrijgesproken voor vermeende racistische uitlatingen tegen Jinnih Beels

In Mechelen is de man vrijgesproken die een vermeende racistische fotomontage verspreidde van de ex-politiecommissaris en politica Jinnih Beels. De 37-jarige hoofdinspecteur moest voor de rechter verschijnen voor het aanzetten tot haat en discriminatie. Maar de rechter twijfelde of de fotomontage wel als racistisch kan worden beschouwd.

"En waarom zou ik je een hand moeten geven? Jou (sic) kleur staat mij niet aan." Die woorden circuleerden begin 2017 in een Whatsapp-groep van de Mechelse politie. Ze waren gefotoshopt op een fotomontage van Jinnih Beels. De huidige politica, zelf half Indisch, was op dat moment aan de slag als diversiteitsmanager binnen de politiezone Mechelen-Willebroek. Intussen is ze lijsttrekker van de SP.A in Antwerpen. 

De auteur bleek een 37-jarige hoofdinspecteur. Hij bekende dat hij de foto gemaakt en verspreid had. Tijdens het proces herhaalde hij dat hij de uitgeprinte fotomontage had gevonden in de refter, maar hem verscheurd had omdat hij er een onbehaaglijk gevoel bij kreeg. Opmerkelijk is dat hij de fotomontage later wel zelf namaakte en verspreidde onder zijn collega’s.   

Verschillende versies

In zijn eerste verklaringen zei de politie-inspecteur dat hij dat deed om zijn collega’s te sensibiliseren voor het gevaar van het verspreiden van dit soort foto’s. Op het proces zelf klonk het opeens dat hij de foto had verstuurd als grap. Filiep Deruyck, de advocaat van de politiezone Mechelen-Willebroek, die zich burgerlijke partij heeft gesteld, merkte op dat het vreemd is dat dit humoristische aspect nu pas vermeld wordt. “Waarschijnlijk omdat het Grondwettelijk Hof bepaald heeft dat een mopje niet onder de racismewetgeving valt”, zei Deruyck.

Toen de foto uitlekte, werd de hoofdinspecteur onmiddellijk geschorst. Het parket startte een onderzoek maar de rechtbank heeft de man nu vrijgesproken voor aanzetten tot haat en discriminatie. Volgens de rechter is er geen twijfel dat de foto racistisch is, en dat het een hoofdinspecteur van de politie onwaardig is om zo'n foto te verspreiden. Maar dat op zich volstaat niet voor een veroordeling, zei de rechter. Want de foto kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. En die twijfel leidde tot de vrijspraak.

Beels: "Signaal nodig van politie en stadsbestuur"

Jinnih Beels was zelf geen betrokken partij op het proces. "Ik neem akte van de beslissing van de rechtbank, die heeft haar werk gedaan," reageert ze tegenover VRT NWS. "Maar het is niet omdat de rechtbank vindt dat de hoofdinspecteur niet in de fout is gegaan,  dat de rest van de samenleving in Mechelen die mening deelt. Dit ging ook niet alleen over mij.  Veel mensen voelden zich hierdoor gekwetst. Ik hoop dat de hoofdinspecteur in kwestie, het politiekorps en het stadsbestuur nu een duidelijk signaal geven dat de politie in Mechelen er voor iedereen is. Want anders gaan mensen misschien het vertrouwen in de politie verliezen, en dat kan niet de bedoeling zijn."

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen