Video player inladen...

Week van de huidkanker: "België heeft een huidkankerprobleem"

Preventie is enorm belangrijk in de strijd tegen huidkanker. Daarom organiseert Euromelanoma deze week voor de 20ste keer een sensibiliseringsweek rond huidkanker, met als slogan: "België heeft een huidkankerprobleem". 

De slogan van Euromelanoma zegt het al: België heeft een huidkanker­probleem. Het aantal huidkanker­patiënten stijgt jaar na jaar. In 2017 kwamen er 37.000 nieuwe patiënten bij, wat van huidkanker de snelst stijgende kanker in België maakt. Het basaalcelcarcinoom (BCC) is de snelst stijgende huidtumor: van 8.000 gevallen in België in 2003 naar meer dan 25.000 in 2015.

Gratis je huid laten screenen

Eerder dit jaar kondigde Euromelanoma aan dat geïnteresseerden zich in de week van 14 tot 18 mei gratis kunnen laten screenen op huidletsels en melanomen in het kader van de sensibiliseringsweek tegen huidkanker. Na slechts drie dagen waren alle 1.295 beschikbare plaatsen ingenomen. Voor wie zich niet kon inschrijven voor de gratis huidcontroles: bij een geconventioneerde dermatoloog betaal je 36 euro voor een huidcontrole waarvan je 20 euro terugbetaald krijgt.  

De huidonderzoeken zitten duidelijk in de lift: “Waar 15 jaar geleden gemiddeld 1 op de 25 patiënten vroeg om een controle op verdachte vlekjes, is dat vandaag 1 op de 3 patiënten”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. "Die stijging verklaart ook de enorme wachttijden bij dermatologen: de vraag naar huidcontroles is enorm gestegen."

Belang van zelfonderzoek

Euromelanoma wijst in zijn sensibiliseringscampagne op het belang van preventie en zelfonderzoek. Door je voldoende te beschermen tegen uv-stralen van de zon - met zonnecrème, zonnebril en beschermende kleding - verminder je het risico op huidschade drastisch. 

Daarnaast is het aangewezen om zelf je eigen huid regelmatig te controleren op vlekjes, en bij bestaande vlekjes te letten op veranderingen en onregelmatigheden. Alle pigmentvlekken lijken min of meer op elkaar qua kleur, grootte en vorm. Als een nieuwe vlek tevoorschijn komt die anders is dan de rest, dan kan dit verdacht zijn en laat je best je huid onderzoeken door een dermatoloog.  

Huidstickers als hulpmiddel

Om bestaande moedervlekken beter te kunnen te controleren, verdeelt Euromelanoma vanaf dinsdag 22 mei via de apothekers speciale "Skin Memories"-stickers. Op de sticker staat een raster waarmee je de omvang van een vlek kan bepalen. Het is de bedoeling dat je de sticker over de vlek kleeft, een foto maakt, en de foto vervolgens post op Facebook. Facebook zal je dan een jaar later de foto opnieuw tonen, zodat je de vlek kan vergelijken met hoe ze toen was. De stickers zijn gratis te verkrijgen.   

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal": 

Video player inladen...

Meest gelezen