Minneke Poes-koek erkend als streekproduct

De Minneke Poes-koek is door de provincie West-Vlaanderen erkend als West-Vlaams streekproduct. De koeken zijn gemaakt door de patiënten van het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart.

In Ieper zal zondag alles in het teken staan van de Kattenstoet. Daarom erkende het provinciebestuur van West-Vlaanderen de Minneke Poes-koek als 100% West-Vlaams streekproduct. De koek wordt gemaakt door patiënten van het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart. Die maken sinds de vorige stoet drie jaar geleden grote ambachtelijke speculaaskoeken met Minneke Poes erop.

Koeken bakken als therapie

De koeken worden verkocht in 't Één & 't ander in Ieper, een winkel met producten gemaakt door psychisch kwetsbare patiënten. Het ambachtelijk productieproces vraagt veel geduld en precisie. Ze moeten het deeg in de vorm duwen, voorzichtig uitsnijden en bakken. Bruno Libbrecht, ergotherapeut van het ziekenhuis, zegt dat de bakkers voldoening halen uit dit project. Hierdoor wordt hun psychische kwetsbaarheid als normaal gezien. Ook de band tussen het ziekenhuis en de buurt wordt versterkt.

 

Meest gelezen