Onderzoek bij zwaarlijvige mannen bevestigt: eet later op de dag beter niet te veel  

Een kleinschalig onderzoek bij zwaarlijvige mannen toont aan dat vroeg op de dag stoppen met eten gunstige gevolgen zou hebben voor de gezondheid. Mannen die na 3 uur 's middags niets meer aten, hadden minder honger en een lagere bloeddruk. Ze zouden mogelijk ook minder risico lopen op diabetes. 

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de University of Alabama (USA).  Ze hebben 8 zwaarlijvige mannen die aanleg hadden om diabetes te ontwikkelen, 10 weken lang aan een dieet onderworpen.  De mannen kregen allemaal hetzelfde ontbijt, dezelfde lunch en hetzelfde avondmaal voorgeschoteld, die ze moesten gebruiken onder toezicht.

4 mannen moesten hun maaltijden opeten in een periode van 6 uur, waarbij ze hun laatste maaltijd kregen voor 3 uur 's middags. De andere 4 aten hun maaltijden - zoals de meeste mensen - gespreid over 12 uur. Na 5 weken werden de groepen gewisseld.    

Maaltijden gebruiken voor 3 uur 's middags stemt meer overeen met het biologische ritme

De onderzoekers stelden vast dat de mannen, als ze al hun maaltijden aten voor 3 uur 's middags, gevoeliger waren voor insuline. Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt.  Een tekort aan insuline kan leiden tot diabetes of suikerziekte.  Ook hadden de mannen, als ze al hun maaltijden vroeg op de dag aten, minder honger en een lagere bloeddruk.   

De onderzoekers wijzen erop dat alle mannen tijdens het experiment hun gewicht hadden behouden. De gezondheidseffecten konden dus niet toegeschreven worden aan gewichtsverlies. Ze zouden het gevolg zijn van het feit dat de mannen gegeten hadden in overeenstemming met hun biologisch ritme, aldus de onderzoekers.  Hoe later op de dag men eet, hoe moeilijker het lichaam verteert.  

Te vroeg om conclusies te trekken

Deze studie lijkt dus vooral te bevestigen wat binnen de medische wereld al lang geweten was: dat het beter is om later op de dag niet te veel meer te eten. Omdat het slechts om een kleinschalige studie gaat, bij een heel beperkte testgroep (enkel zwaarlijvige mannen), is het onmogelijk om conclusies te trekken voor een breed publiek. U hoeft dus zeker niet te stoppen met eten na 15 uur.

We weten al langer dat het ongezond is laat op de dag nog veel te eten

Prof. Bart Van der Schueren, endocrinoloog UZ Leuven

Toch is professor Bart Van der Schueren, endocrinoloog van het UZ Leuven, niet verbaasd door de resultaten van de studie. "We weten al langer dat het ongezond is laat op de dag nog veel te eten. Mijn Amerikaanse collega's hebben dat met hun studie overtuigend aangetoond. Velen onder ons hebben de slechte gewoonte om de belangrijkste maaltijd van de dag 's avonds te gebruiken. Maar omdat we 's avonds nog weinig actief zijn, kan ons lichaam het voedsel moeilijker verteren. Zwaarlijvigheid is vaak het gevolg van die slechte gewoonte." 

"Mijn collega's hebben hun proefpersonen gedurende een groot deel van de dag doen vasten", legt professor Van der Schueren uit. "Als ze na 3 uur 's middags niets meer te eten kregen, dan was hun lichaam verplicht om vet te verbranden, wat duidelijk een gunstige invloed heeft gehad op hun metabolisme."

Ons lichaam is zo geprogrammeerd dat ons gewicht constant blijft

Prof. Bart Van der Schueren, endocrinoloog UZ Leuven

"Heel wat moderne diëten zijn gebaseerd op dat principe van vasten", gaat professor Van der Schueren voort. "Zo zijn er bijvoorbeeld studies die mensen aanbevelen om 1 dag per week niets te eten, of alle maaltijden te gebruiken binnen de 8 uur. Zelf ben ik er niet van overtuigd dat dit soort diëten het probleem van zwaarlijvigheid uit de samenleving zal helpen. Sommige mensen zullen er ongetwijfeld mee geholpen zijn, maar de ervaring heeft ons geleerd dat zwaarlijvigheid moeilijk te bestrijden is."    

Professor Van der Schueren wijst erop dat de wetenschap al tientallen jaren naar het ideale dieet zoekt. "Ons lichaam is zo geprogrammeerd dat ons gewicht constant blijft. Als het meer voedsel krijgt dan nodig, dan legt het  reserves aan, waardoor we verdikken. Maar als het weinig voedsel krijgt, dan gaat het in spaarstand en probeert het zoveel mogelijk gewicht te behouden. Daarom is het zo moeilijk om af te vallen. Diëten hebben meestal geen duurzaam succes."    

Meest gelezen