Represented by ZUMA Press, Inc.

De duivel in het Vaticaan

"Geen enkele plek is veilig voor de duivel, ook het Vaticaan niet." Opiniemaker Luckas Vander Taelen citeert een hoge kardinaal naar aanleiding van een proces tegen de nummer 3 van het Vaticaan.

opinie
BELGA/VERGULT
Luckas Vander Taelen
Luckas Vander Taelen is gewezen parlementslid voor Groen, muzikant en freelancejournalist.

Het Vaticaan is een huis met vele kamers waarin zelfs ervaren gidsen wel eens  de weg kwijtraken. Vrij vertaald voor ongelovigen betekent dit dat  niet altijd gemakkelijk achterhaald kan worden waar de Roomse prioriteiten liggen.

Het blijft een vreemd instituut, waarvan het bijvoorbeeld ook niet altijd duidelijk is welke criteria er gehanteerd worden bij promoties in de hiërarchie.

De zeventig jarige Australische aartsbisschop George Pell heeft er een briljante carrière achter de rug. Hij is opgeklommen tot nummer drie van het Vaticaan. Helaas draagt Pell een vervelend verleden mee van kindermisbruik. Momenteel wordt hij in zijn thuisland gerechtelijk vervolgd voor een bijzonder groot aantal seksuele misbruiken, van toen hij jonge priester was tot nu. 

AFP or licensors

Hoe een man met zo een vies rugzakje het zover heeft kunnen brengen in de katholieke rangorde, kan voor buitenstaanders een raadsel lijken. Van een raad van bestuur van een bedrijf dat dit gedrag geduld zou hebben, zou meteen ontslag geëist worden. Maar het Vaticaanse heir staat pal!

Het Vaticaan heeft gelukkig voor alles een uitleg. Zondig gedrag is misschien des mensen, maar het is vooral het werk van Satan, die steeds op de loer ligt, ook voor wie een voorbeeldig religieus leven leidt.

Kardinaal Angelo Amato, die in het  Vatican verantwoordelijk is voor heilige zaken, riep dan ook op tot grote waakzaamheid, omdat "de duivel altijd in een hinderlaag ligt. Geen enkele plek is veilig voor de duivel, ook het Vaticaan niet. Want Satan duikt overal op waar er mensen zijn."

Daarom organiseert het  Vaticaan sinds kort intensieve trainingen voor  exorcisten. Die komen van zowat overal in de wereld om de Katholieke kerk bij te staan in de strijd tegen de duivel. Want er zijn steeds meer mensen die beweren dat ze bezeten zijn. Alleen al in Italië willen meer dan een half miljoen mensen een behandeling door een exorcist.

Geen enkele plek is veilig voor de duivel, ook het Vaticaan niet.

De duivel is een harde werker, het Vaticaan heeft er zijn handen mee vol. Paus Franciscus legde vorig jaar in een lange toespraak uit hoe de aartsengelen ons gelukkig tegen Satan beschermen. "De Aartsengel Michaël is door God gezonden om ons te beschermen tegen de duivel", stelde hij ons gerust. "God vraagt hem om oorlog te voeren tegen de Duivel om niet verleid te worden."

De Heilige Vader had al eerder gewezen op een andere oorzaak dat zoveel mensen voor de verleidingen van de duivel bezwijken: dat ze niet luisteren naar hun engel-bewaarder. "We moeten hem elke morgen groeten en hem raad vragen!" meldde Fransciscus. En vooral: hem niet in vraag stellen. Want "rebelleren tegen een engel-bewaarder is even erg als wat Adam deed in het Aards Paradijs" . 

Het moet zijn omdat ik niet tot de club behoor, maar ik vraag me af hoe mensen die aan het hoofd staan van de belangrijkste godsdienst ter wereld, met 2 miljard leden,  zich in 2018 kunnen bezighouden met dergelijke metafysische onzin.

AFP or licensors

Maar ook  over belangrijke wereldse problemen heeft het Vatikaan een mening. Bijvoorbeeld of buitenaardse wezens ook gedoopt mogen worden. Een theoloog van het Vaticaan zei tien jaar geleden al: “Buitenaards contact is een echt fenomeen. Het Vaticaan ontvangt veel informatie over buitenaardsen en hun contacten met mensen via haar ambassades in verschillende landen, waaronder Mexico, Chili en Venezuela."

En toen dook natuurlijk een existentiële vraag op, die een prompt antwoord kreeg : ”Aliens die gedoopt willen worden mogen door de kerk niet geweigerd worden omdat ‘elke entiteit, ongeacht hoeveel tentakels het heeft, ook een ziel heeft".

Het is goed om weten dat de Katholieke Kerk zich bezig houdt met belangrijke zaken. Dat moet een hele troost zijn voor de slachtoffers van aartsbisschop George Pell ...

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen