Ouders organiseren zelf communieviering, maar dat mag niet in kerk van Peizegem

Morgen vieren negen kinderen uit Peizegem hun eerste communie. Opvallend: hun ouders organiseren de viering zelf, want van de pastoor mogen ze dat niet doen in de kerk van Peizegem, bij Merchtem.

"Alle kinderen die in onze pastorale zone hun eerste communie willen vieren, moeten dat in de hoofdkerk in Opwijk doen. En ook tijdens een gewone zondagsviering”, zegt Karl Van Rompa, vader van een eerste communicant. “We wilden het liever in onze eigen kerk in Peizegem doen, maar dat is voor zonepastoor Guido Moeys onbespreekbaar." Die wil "af van het grote kinderfeest tijdens één speciale misviering, waarin de essentie van een eucharistieviering verloren gaat."

Zelf pastoor gehuurd

Daarom besloten de ouders om zelf een viering te organiseren. “Via Rent a Priest hebben we iemand gevonden die de viering wil leiden. De kerkraad van Peizegem gaat daarmee akkoord en gaf toestemming om de parochiekerk te gebruiken." Maar dat was dus buiten de zonepastoor gerekend. Moeys stelde zijn veto tegen het gebruik van de kerk. De ouders zijn dan op zoek gegaan naar een andere locatie. "Dat is de parochiezaal van Peizegem geworden. Jammer dat het zo moest lopen, maar het zorgt voor een positieve dynamiek bij de ouders van de communicanten", aldus Van Rompa. Zaterdag is het feest voor meer dan 300 genodigden.

De pastoor zelf wil enkel kort reageren op de heisa. "Dit is een buitenkerkelijke activiteit en daar communiceer ik nooit over."

Meest gelezen