Peuter slaapt al dagenlang niet door werken op N49

In Maldegem klaagt een gezin over de zware lawaaihinder van de werken op de N49. Hun zoontje van anderhalf jaar kan er al dagenlang niet meer door slapen en raakt uitgeput. De N49 wordt vernieuwd en moet daarvoor eerst uitgebroken worden. Het puin daarvan wordt dag en nacht aangevoerd naar een plek op enkele tientallen meters van hun woning. Administratie Wegen en Verkeer (AWV) gaat overleggen met de aannemer.

Johny en Michelle Sarazijn wonen langs de N49 in Maldegem en doen al nachten aan een stuk geen oog dicht. Ze wonen aan de N49 ter hoogte van de Celieplas. Daar wordt het beton uitgebroken en komt er een nieuwe asfaltlaag. Het steenpuin wordt allemaal verzameld op één grote hoop op nog geen 100 meter van hun woning. De aanvoer gebeurt dag en nacht. De stof - en lawaaihinder is volgens de bewoners niet meer uit te houden. "Ze kieperen al het steenpuin van de uitbraak van de betonbaan hier op 20 à 30 meter van ons huis, en dat 24 uren aan een stuk, enkele dagen lang al. Slapen zit er voor ons niet meer in," legt Johny uit. Ook 's nachts dus, hoewel dat volgens hem niet de afspraak was: "'s Nachts wordt er gewoon verder gewerkt. Er was nochtans een afspraak -en dat staat ook vermeld op de website van AWV- dat er tussen zes uur 's morgens en tien uur 's avonds gewerkt zou worden. Er is nooit sprake geweest van nachtwerk," zegt Sarazijn.

Waarom hier? 

In de hele omgeving staan geen woningen, behalve dat van het gezin Sarazijn. Dat begrijpt niet waarom net daar het steenpuin verzameld wordt: "Het is ook spijtig dat ze dat net naast onze woning leggen. Als je goed kijkt, zie je dat er tussen de afrit Aalter -waar de werken beginnen- en de verbrandingsoven welgeteld één woning staat, die van ons. Net hier hebben ze uitgekozen om steenpuin te stockeren." Op dit moment wordt het puin gestockeerd in grote stukken. Die zullen later vermalen worden met een betonbreker. Ook dat zal opnieuw geluidsoverlast geven, vreest de familie.   

Niemand neemt verantwoordelijkheid

De familie Sarazijn nam intussen al contact op met AWV. "Die verwees ons door naar de gemeente omdat dat hun verantwoordelijkheid zou zijn. Maar bij de gemeente zeiden ze net het omgekeerde en verwezen ze ons terug naar AWV. We hebben ook al aan de politie van Maldegem gevraagd om de lawaaihinder komen vast te stellen, maar zij zijn zelfs niet afgekomen. Ze kunnen niets voor ons doen omdat er een vergunning voor de werken is, zeiden ze". Uiteindelijk gaat AWV nu toch contact opnemen met de aannemer om te kijken wat er kan gedaan worden.  

"Ik weet, we moeten nu door die zure appel, maar zonder nachtrust wordt dat heel moeilijk. Ook ons zoontje Lukas van anderhalf jaar slaapt al verschillende nachten niet. Hij kan ook overdag niet rusten want het is hier ganse dagen een hels kabaal. Ons kleine kereltje is doodop," zegt Johny. "Wij begrijpen dat die werken moeten gebeuren, daar hebben we uiteraard geen problemen mee. Maar dat een mens 's nachts niet meer van z'n nachtrust kan genieten, dat is wel heel erg."   

Hoe lang het allemaal zal duren, weet de familie Sarazijn niet. "We hebben die vraag ook al gesteld, maar niemand kan ons antwoorden. De gemeente niet, AWV niet een ook de aannemer niet."

Meest gelezen