Video player inladen...

Politie en gerecht moeten beter kunnen optreden tegen discriminatie en geweld tegen holebi's: "Nultolerantie doorvoeren"

Politie en justitie moeten beter kunnen optreden tegen discriminatie en geweld tegen holebi’s. Dat staat in het nieuwe actieplan van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) waarover de kranten van Mediahuis berichten. "Het belangrijkste is dat we een nultolerantie doorvoeren."

In haar nieuwe actieplan wil staatssecretaris Demir inzetten op de bescherming van holebi’s. "Geweld tegen de bevolking kan niet. Homo- en transfobie kunnen niet. En we zien in de cijfers dat het geweld toeneemt." Daarom heeft de staatssecretaris voor Gelijke Kansen een actieplan opgesteld met een hondertal acties. Het plan focust zowel op preventie als repressie.

Zo zouden politieagenten bijvoorbeeld extra opleidingen krijgen over de problematiek, zou er een nationaal contactpunt komen voor misdrijven, zouden er strengere straffen staan op discriminatie en wil ze uitzoeken hoe het komt dat er zoveel dossiers geseponeerd worden. "Het belangrijkste is dat we een nultolerantie doorvoeren", benadrukt ze.

Maar ook op preventie wil ze inzetten. "We willen in dialoog gaan met bijvoorbeeld de moslimgemeenschap om het onderwerp bespreekbaar te maken. Want we merken dat een deel van de gemeenschap het nog moeilijk heeft met bijvoorbeeld holebi's."

Meest gelezen