Provinciaal voorzitter Bart Schepens stapt op bij N-VA Limburg

Provinciaal voorzitter Bart Schepens verlaat N-VA nadat hij naast het lijsttrekkerschap in de nieuwe fusiegemeente Pelt greep. Volgens de partijtop van N-VA Limburg gaat het louter om een persoonlijke zaak en is er geen probleem voor de Limburgse N-VA. Frieda Gijbels is aangeduid als nieuwe provinciale voorzitter.

Bart Schepens maakte woensdag bekend dat hij met onmiddellijke ingang de partij verlaat. Dat doet hij samen met zijn echtgenote Bianca Maas, die een van de drie provinciale lijsttrekkers zou worden. De breuk komt er na de moeizame lijstvorming binnen de N-VA-afdeling in Pelt, de nieuwe fusiegemeente die op 1 januari 2019 ontstaat uit de gemeenten Neerpelt en Overpelt. Door de fusie moesten de lokale partijafdelingen op zoek naar een consensus over de lijsttrekker. Na bemiddeling door de partijtop van N-VA Limburg viel de keuze op Neerpeltenaar Frank Seutens in plaats van op Overpeltenaar Bart Schepens.

Schepens wil naar eigen zeggen een signaal geven, omdat er nooit een stemming over het lijsttrekkerschap is gebeurd. "Het gaat helemaal niet om mij, wel om het gebrek aan democratisch gehalte binnen de partij", zegt Schepens in Het Belang van Limburg. "Ik heb dit probleem aangekaart tot bij de allerhoogste top van de N-VA, maar ik kreeg nooit gehoor."

Vlaams parlementslid Jos Lantmeeters trad op als bemiddelaar bij de lijstvorming. "Schepens riep als provinciaal voorzitter mijn hulp in om lijsttrekker te worden, maar de meerderheid van Pelt is voor Seutens, dus waarom zou ik tussenkomen", zegt Lantmeeters aan Belga. "De afdeling van Overpelt is ook kleiner dan die van Neerpelt. Bovendien haalde Schepens bij de vorige verkiezingen nog geen 200 stemmen, terwijl Seutens er met 1.200 dus zes keer meer had."

Lantmeeters betreurt vooral de manier waarop Schepens opstapt. "Hij eiste dat Seutens niet meer op de lijst zou staan en hij bleek achter onze rug bezig met besprekingen met andere partijen. Hij moest de man worden in Pelt en daar moest iedereen voor wijken", aldus Lantmeeters. "Het is duidelijk dat het niet over inhoud, maar over een bepaalde post gaat. Hij heeft nu de vlucht vooruit genomen om een stemming te voorkomen."

Meest gelezen