Videospeler inladen...

Schauvliege wil 25 cent statiegeld op blikjes en petflessen

Volgende week wil Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) haar grote afvalplan ter goedkeuring voorleggen aan de Vlaamse regering. Dat schrijven de kranten van de Persgroep en Mediahuis. Schauvliege pleit onder meer voor statiegeld op blikjes en petflessen, voor meer bijdragen vanwege de industrie in de strijd tegen afval en voor hogere boetes op zwerfvuil.

"De strijd tegen zwerfvuil en plastic moeten we opdrijven", zegt Schauvliege, "dat is één van de prioriteiten van mijn beleid. Daarom heb ik een totaalplan voor verpakkingen. We willen preventief werken, dus erop toezien dat er minder verpakkingen en plastic op de markt komen. En wat toch op de markt komt, moet op een verantwoorde manier worden weggehaald."

Concreet stelt Schauvliege voor ondermeer statiegeld te heffen op blikjes en petflessen, twee soorten verpakkingen die samen goed zijn voor ongeveer 40 procent van het volume aan zwerfvuil. Het zou gaan om een bedrag van 25 cent per blikje of petfles.

N-VA is tegen

Coalitiepartner N-VA is nochtans tegen dit statiegeld. Is dat geen probleem? "De helft van de Vlaamse gemeenten zijn voorstander van de invoering van dit statiegeld", antwoordt Schauvliege. "Daar zijn heel wat gemeenten bij waar ook N-VA verantwoordelijkheid draagt. Dus ik hoop dat alle partijen zich hierachter kunnen scharen."

Een inzamelingssysteem opzetten voor blikjes en petflessen vergt heel wat geld van de distributiesector. Die kost zou deels gedragen moeten worden door al wie verpakkingen op de markt brengt: producenten en verpakkers. Nu draagt de industrie maar een kleine 10 miljoen euro bij via Fost Plus, dat verpakkingen ophaalt en recycleert. Terwijl de gemeenten meer dan 150 miljoen euro per jaar betalen. De bijdrage van de industrie zal omhoog moeten, via een verpakkingsfonds waarin de producenten geld zullen storten.

E-commerce moet zich ook aanpassen

Ook wie online actief is, zal moeten bijdragen. Online bedrijven laten hun producten doorgaans leveren in kartonnen dozen die dan ook nog eens in plastic zitten. Ook die sector zal inspanningen moeten doen. Het probleem is natuurlijk dat heel wat online bedrijven opereren vanuit het buitenland. Daarom denkt Schauvliege aan een "verpakkingsverantwoordelijke" voor de ecommerce, die erop toeziet dat iedereen de Vlaamse regelgeving respecteert.

Plastic zakken aan de kassa zouden verleden tijd worden. Veel winkels delen die nu al niet meer uit, maar het gebruik zou helemaal moeten verdwijnen. Herbruikbare zakken moeten de norm worden.

Schauvliege wil ook de boetes verhogen voor sluikstorten. Nu moeten overtreders een GAS-boete betalen maar de bedoeling zou zijn om naar strengere straffen te gaan, waarbij rechters in principe sommen van 800 euro tot zelfs 2 miljoen euro kunnen vorderen.

Producenten zijn tegen

 De federaties van de voedingsindustrie (Fevia) en van handel en diensten (Comeos) en Fost Plus - verantwoordelijk voor de ophaling en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in ons land - waarschuwen dat de plannen van Schauvliege de producten in de winkel nog maar eens duurder zullen maken en zullen leiden tot nog meer winkelen in de buurlanden.

"Nog eens taksen, terwijl we al een half miljard euro per jaar aan heffingen en taksen op verpakkingen betalen. Dit gaat ten koste van onze competitiviteit", zeggen Fevia en Comeos. Bovendien werkt het huidige systeem met de blauwe PMD-zak uitstekend en is er dus geen reden om statiegeld in te voeren, iets wat in andere landen wel een oplossing kan zijn.

De producenten en de winkeliers vragen dan ook dat de minister in dialoog gaat, en bepleiten een verpakkingsbeleid waarbij wordt ingezet op handhaving (boetes voor sluikstorten) en infrastructuur: extra vuilnisbakken op die plaatsen waar veel zwerfvuil te vinden is.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen