Video player inladen...

Wie is Quim Torra, de opvolger van Carles Puigdemont en wat nu met Puigdemont?

Na maanden van politiek touwtrekken heeft de autonome regio Catalonië opnieuw een regeringsleider: Quim Torra. "Een heel activistische man, een jurist én in Spanje vooral bekend vanwege zijn anti-Spaanse tweets." Zo omschrijft onze correspondent Sven Tuytens de man. Torra was eerder door de afgezette minister-president Carles Puigdemont naar voren geschoven als opvolger. En wat nu met Puigdemont? "Dit is zeker het einde van zijn politieke carrière."

Quim Torra is vandaag verkozen tot nieuwe minister-president van Catalonië. Daarmee komt zes maanden na de verkiezingen dan toch een voorlopig einde aan de Catalaanse crisis. Torra wordt gezien als een marionet van de afgezette minister-president Puigdemont. Tijdens de verdediging van zijn kandidatuur zei hij dat hij zou blijven ijveren voor een Catalaanse republiek, en dat Puigdemont de legitieme president blijft. 

Spanje zal het bestuur van Catalonië nu wellicht teruggeven aan de Catalanen. Maar de Spaanse regering waarschuwde wel al dat ze zou ingrijpen als de wet opnieuw overtreden wordt.

Quim Torra zal zeker niet binnen de lijntjes van de Spaanse regering kleuren

Quim Torra is een heel activistisch iemand, aldus onze correspondent Sven Tuytens. "Hij is een jurist die tijdens de laatste verkiezingen opkwam, op aanwijzen van Puigdemont. Het is dus duidelijk iemand uit de cirkel van Puigdemont, iemand die hij vertrouwt. Hij is in Spanje heel bekend vanwege zijn anti-Spaanse tweets. Puigdemont heeft dus iemand gekozen die duidelijk heel hevig separatistisch is en zijn werk wil verderzetten. Quim Torra zal zeker niet binnen de lijntjes van de Spaanse regering kleuren."

Het is nu afwachten hoe Quim Torra zich zal gedragen. Als hij in de toekomst wel degelijk dezelfde weg opgaat als Puigdemont, dan gaat ook hij problemen krijgen met de regering en het gerecht, aldus Tuytens.

Puigdemont heeft Quim Torra zelf naar voren geschoven als opvolger. De eerste reacties op kandidatuur van Torra waren negatief, net omdat hij fel tegen Spanje is. "Quim Torra heeft zijn tweets intussen verwijderd. Hij stond er dus om bekend om anti-Spaans te tweeten. Dat is een van de zaken waar veel mensen vragen bij stellen. Maar voor de separatisten is hij dus een heel goede keuze omdat hij duidelijk laat weten dat hij de Catalaanse zaak niet gaat begraven want hij zegt dat Catalonië kost wat kost onafhankelijk moet worden."

Dit is het einde van de politieke carrière van Puigdemont

En wat nu met Puigdemont? "Dit is zeker het einde van de politieke carrière van Puigdemont", zegt Tuytens. "Hij zegt wel dat hij zal blijven vechten en blijft staan op het feit dat hij de legitieme minister-president is, maar dit is eigenlijk het einde van zijn politieke carrière."

Beluister hier het gesprek in "De ochtend"

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Video player inladen...

Meest gelezen