Peter Verlinden

Toeristen ontvoerd bij Virunga Park, Oost-Congo

Een konvooi met onder meer Britse toeristen is vanmorgen overvallen toen het op weg was naar het Virunga Park in Oost-Congo, even ten noorden van Goma. Twee Britse toeristen samen met hun chauffeur zijn ontvoerd. Hun gids raakte gewond. Eén parkwachter werd gedood.

Het blijft nog onduidelijk hoeveel toeristen en begeleiders betrokken waren bij het ernstige incident vanmorgen op de weg van Goma naar de ingang van het Virunga Park. De directie van het park, dat geleid wordt door de Belgische antropoloog Prins Emmanuel de Merode, bevestigde alleen de ontvoering en de dood van één (vrouwelijke) parkwachter. Zeker is wel dat het om één van de zwaarste incidenten gaat van de afgelopen maanden.

Een konvooi met toeristen was vanochtend vroeg vertrokken uit de stad Goma om een bezoek te brengen aan het oudste natuurpark van Afrika. Het Virunga Park wordt geregeld opengesteld voor het toerisme, afhankelijk van de veiligheidssituatie. Vorige maand waren nog vijf parkwachters en hun chauffeur gedood door onbekende aanvallers, maar die overval was gebeurd diep in het park. De hoofdwegen en de belangrijkste toeristische punten, zoals de gorilla's en de vulkanen, leken voldoende beveiligd.

© Eric Baccega - creative.belgaimage.be

De overval vanmorgen komt dus als een verrassing en het lijkt erop dat het konvooi voldoende veiligheidsmaatregelen genomen had, zoals de directie van het Virunga Park trouwens voorschrijft. Toch zijn de overvallers erin geslaagd om twee of meer Britse toeristen mee te nemen, samen met hun chauffeur. Het is hoogst uitzonderlijk dat blanken geviseerd worden in het onrustige Oost-Congo. Geregeld zijn er incidenten tussen parkwachters en rebellengroepen, soms ook gewapende stropers, maar die spelen zich gewoonlijk af diep in het park waar normaal geen toeristen komen.

Meest gelezen