© Reporters - Rosaria D Aquino

U zoekt nog werk? Er is nood aan een 1.000 tal experts in gegevensbescherming

Tegen 25 mei zijn Belgische bedrijven nog op zoek naar honderden experts in gegevensbescherming. Dan wordt immers de nieuwe Europese wetgeving van kracht, die onze persoonsgegevens beter moet beschermen. Agoria schat het aantal vacatures in de Belgische economie op 1.000:  "Het zijn witte raven".  Dat komt omdat kandidaten uiteenlopende competenties moeten combineren. 

De wetgeving verplicht alle grote bedrijven om een data protection officer in dienst te nemen. Volgens technologiefederatie Agoria zijn er naar schatting zowat 1.000 vacatures. De job heeft verschillende benamingen, zoals o.a. ook GDPR consultant of privacy manager, maar de vlag dekt telkens dezelfde lading: de specialist moet de persoonlijke gegevens van werknemers in een bedrijf beter beschermen. 

Kandidaten met het juiste profiel voor dpo zijn evenwel moeilijk te vinden, zegt Patrick Slaets van Agoria in "De wereld vandaag". Kandidaten moeten immers uiteenlopende competenties beheersen:  "Zij moeten goed zijn op juridisch vlak (de privacywetgeving) en technologisch vlak (informatica en databases) en moeten ook wat kaas hebben gegeten van sales en marketing.  Die drie opleidingen worden apart heel goed gegeven, maar om ze samen te combineren, moet je al wat verder gaan. Er zijn wel gespecialiseerde bedrijven die nu zo'n opleiding aanbieden, maar de bedrijven moeten hun weg daarnaartoe nog vinden, en daarom zijn er zoveel vacatures. Het zijn witte raven."  

In de praktijk wordt de taak nu verdeeld over meerdere personen, omdat de wetgeving dat in de meeste gevallen wel toelaat, zegt Slaets. 

Meest gelezen