Video player inladen...

Sit-in-actie aan Noordstation. "Onmenselijke en onterende behandeling van migranten door politie moet stoppen"

De Franstalige Liga voor de Mensenrechten zegt dat de transmigranten in en rond het Noordstation slecht behandeld worden door de politie en spreekt zelfs van foltering. In september vorig jaar diende de Liga al eens klacht in tegen de politie. De organisatie vraagt nu opnieuw een gesprek met de procureur van Brussel.

Enkele dagen geleden kondigde minister van Binnenlandse Zaken Jambon aan dat hij de migranten uit het station wilde verjagen, om het station veilig te houden. Een groep vrijwilligers houdt uit protest een sit-in-actie en zal het hele weekend in het station blijven. De Franstalige Liga voor de Mensenrechten zegt dat de transmigranten in en rond het Noordstation slecht behandeld worden door de politie en spreekt zelfs van foltering.

“Iemand één uur laten slapen. Wakker maken. Wegjagen naar een andere plaats. Hem daar opnieuw wakker maken. Opnieuw wegjagen. Zijn slaap verstoren. Dat kan gelijk gesteld worden aan foltering, onmenselijke en onterende behandeling”, zegt Alexis Deswaef, voorzitter van de Franstalige Liga voor de Mensenrechten.

De Liga wil verdere stappen ondernemen. “Wij willen de procureur gaan opzoeken om te zeggen ‘die onmenselijke en onterende behandelingen naar de migranten toe door de politie, blijft maar duren en dus is het tijd dat daar een halt aan toegeroepen wordt”, vervolgt Deswaef.

Migranten zijn niet verdwenen. Ze staan alleen niet meer op onze radar"

Caroline Van Peteghem, Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Ook Vluchtelingenwerk Vlaanderen trekt zwaar aan de alarmbel en waarschuwt dat de migranten die tot enkele dagen geleden in het Noordstation sliepen, niet verdwenen zijn.

“Ze zijn niet verdwenen. Ze staan alleen niet meer op onze radar”, zegt Caroline Van Peteghem van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “We kunnen geen gesprek meer aanknopen en dat vinden we eigenlijk heel jammer”.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen is bezorgd. Het vreest dat de migranten in de handen van mensensmokkelaars zullen vallen. “Er zijn veel mensen bij die aantoonbaar nood hebben aan internationale bescherming", zegt Caroline Van Peteghem. "Wij vragen al heel lang dat die onderdak zouden krijgen, enige rust. Nu hebben we de mensen verjaagd en eigenlijk opnieuw in de handen van mensensmokkelaars geduwd”.

Meest gelezen