Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VS biedt excuses aan aan Canada na tulband-incident met Canadese minister

De regering-Trump heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan Canada nadat sikh en Canadees minister Navdeep Bains gevraagd werd zijn tulband af te zetten aan de veiligheidscontrole in de luchthaven van de Amerikaanse stad Detroit. Hij ging zonder problemen door de metaaldetector, maar toch werd hem gevraagd zijn tulband te verwijderen. De veiligheidsofficiers wisten niet dat hij een diplomatiek paspoort had en een minister van Canada was. Het incident dateert al van vorig jaar, maar de feiten komen pas nu aan het licht.

Meerdere veiligheidstesten

Bains is minister van Innovatie, Wetenschap en Economische Ontwikkeling van Canada. In april 2017 wilde Bains van Detroit naar Toronto vliegen. Hij passeerde de metaaldetector zonder problemen, maar toch werd hij gevraagd zijn tulband af te zetten. Bains weigerde en onderging hierdoor een speciale screening. “Ik vroeg de beveilingsmedewerkers waarom ik mijn tulband moest afzetten. Ik ben zonder problemen door de metaaldetector gegaan. Er zal mij nooit gevraagd worden om mijn kleren uit doen. Dus waarom wel mijn tulband. Dit is voor mij hetzelfde”, vertelt Bains aan de Franstalige Canadese krant La Presse.

De screening faalde. Er werd Bains wederom gevraagd zijn tulband te verwijderen. Hij weigerde opnieuw. Na een tweede geslaagde test, mocht hij uiteindelijk toch zijn reis verderzetten. Toen de minister 20 minuten voor vertrek bij zijn gate aankwam, zei een bewaker hem dat het veiligheidsprotocol moest worden herhaald, omdat het niet juist werd uitgevoerd. Opnieuw werd Bains gevraagd zijn tulband te verwijderen. Voor Bains was de maat vol. Hij toonde zijn diplomatiek paspoort, en mocht zijn reis nu wel verderzetten.

Een sikh als minister

Bains vertelde aan La Presse dat hij normaal nooit zijn diplomatiek paspoort toont, om beter te verstaan wat burgers meemaken in soortgelijke situaties. “Helaas komen dit soort incidenten van tijd tot tijd vooral bij minderheden voor. Maar dat mag nooit de norm worden. Ik zal doorgaan met het bevorderen van diversiteit en inclusie in het hele land. Dit is de reden waarom ik minister ben geworden.”

“Helaas komen dit soort incidenten van tijd tot tijd vooral bij minderheden voor. Maar dat mag nooit de norm worden.

De Canadese minister draagt een tulband omdat hij een aanhanger van het sikhisme is. Omdat een sikh zijn haren op het lichaam niet mag afknippen, wordt het hoofdhaar met een tulband bijeengehouden. Sinds 2007 hoeven sikhs bij veiligheidscontroles in luchthavens in de Verenigde Staten hun tulband niet meer af te doen. "Als een sikh, wordt het dragen van de tulband beschouwd als een van de meest plichtsgetrouwe handelingen van een persoon voor het geloof, en ik ben er trots op mijn gemeenschap te vertegenwoordigen”, aldus Bains. 

Meest gelezen