Jasper Jacobs

Weyts wil meer parkeerplaatsen in Brusselse Rand

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) moet het aantal parkeerplaatsen en fietsstallingen aan de tram- en treinstations in de rand rond Brussel stijgen. "We willen mensen verleiden om te kiezen voor een combinatie van fiets, bus, tram of trein. Je moet niet meer in de file naar Brussel gaan staan."

Weyts wil in totaal 30 miljoen euro investeren in de parkeerplaatsen rond Brussel. Het aantal plaatsen voor auto's moet verdubbelen, van zo'n 5.100 nu naar meer 11.000. Het aantal fietsstallingen zou volgens het plan van de minister verdrievoudigen, van 3.600 naar ongeveer 11.600.

Met meer parkeerplaatsen wil Weyts het aantal files richting Brussel verminderen. “We willen niet vermanen of verbieden, maar mensen wel verleiden om hun wagen te laten staan voor minstens een déél van de weg naar het werk”, zegt hij.

De extra capaciteit voor de zogenoemde combiparkings - "parkings waar je de auto of fiets veilig kan achterlaten en vlot kan overstappen op het openbaar vervoer of de fiets" - moet al vrij snel klaar zijn. De komende 3 jaar zullen op 14 van de 45 tram- en treinstations de werken al beginnen.

Weyts is ervan overtuigd dat zijn plan zal werken. "40 tot 50 procent van de beroepsbevolking van de Vlaamse Rand pendelt elke dag naar Brussel en doet dat nu nog vooral met de auto", zegt Weyts. "De investering in combiparkings moet daar verandering in brengen."

Meest gelezen