Video player inladen...

Comeback Berlusconi in politiek mogelijk na beslissing rechter

Silvio Berlusconi kan opnieuw in het parlement zetelen en openbare functies uitoefenen. Een rechtbank in Milaan heeft alle gevolgen van zijn veroordeling voor fiscale fraude in 2013 opgeheven, dat meldt de krant Corriere della Sera.

Als gevolg van de veroordeling mocht Berlusconi zes jaar lang geen politieke of publieke functie uitoefenen. Zo kon de 81-jarige mediamagnaat zich dus ook niet kandidaat stellen bij de verkiezingen van maart dit jaar. Deze verkiezingen werden gewonnen door een electorale alliantie van Berlusconi's conservatieve Forza Italia en de extreemrechtse Lega.

De beslissing van de rechter komt daags nadat Berlusconi zijn verzet heeft laten varen tegen een regeringsvorming van de Lega en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging. Beide partijen onderhandelen momenteel over de vorming van een nieuwe regering. Maar als de gesprekken zouden mislukken, en nieuwe verkiezingen zich zouden aandienen, dan zou Berlusconi opnieuw op de lijst mogen staan. 

Vier jaar celstraf voor fiscale fraude

Berlusconi werd in augustus 2013 veroordeeld tot vier jaar celstraf voor fiscale fraude. Die straf werd uiteindelijk omgezet in één jaar gemeenschapsdienst. Daarnaast werd hij in november van dat jaar ook uit de Senaat gezet.

Het gevolg was dat Il Cavaliere zes jaar lang geen publiek mandaat mocht uitoefenen. Maar Italiaanse wet laat een veroordeelde toe om drie jaar nadat hij zijn straf heeft uitgezeten, een volledige rehabilitatie aan te vragen.

Meest gelezen