Videospeler inladen...

"Moegetergde" piloten van Brussels Airlines leggen uit waarom ze actie voeren: "Gaat niet enkel om geld"

Net voor hun stakingsactie van volgende maandag en woensdag richten de piloten van Brussels Airlines zich tot de passagiers in een open brief die VRT NWS in handen heeft gekregen. Ze zeggen dat het niet alleen over hun loon gaat, maar ook over slechte werkomstandigheden en een gebrek aan respect.

In hun open brief wijzen de piloten op de minder goede kanten van hun "droomjob". Zo werken ze in een ongezonde omgeving met drukveranderingen, uitzonderlijk droge lucht en giftige dampen in de cockpit. Bovendien hebben ze erg onregelmatige werkuren, wat erg vermoeiend en stressvol kan zijn.

Als daartegenover genoeg compensatie staat, is er geen probleem. Maar net daar wringt het schoentje: het loon is gedaald, er wordt nog meer flexibiliteit gevraagd, er zijn minder rustdagen, verplichte opleidingen zijn niet langer betaald, hotels waar ze logeren zijn minder goed, maaltijden aan boord zijn minder goed... 

Bovendien is de pensioenleeftijd opgetrokken tot 67 jaar. Opmerkelijk in dat verband is dat piloten hun vlieglicentie verliezen als ze 65 zijn, waardoor ze de laatste 2 jaar van hun carrière niet meer mogen vliegen. "Een probleem op regeringsniveau", luidt de reactie.

"Ik voel me niet meer gerespecteerd als piloot, het voelt aan alsof de citroen meer dan genoeg is uitgeperst. Ik hoop dat u beseft dat het niet enkel om geld gaat, maar om respect", luidt het nog. "Ik sta op een punt waar de grens is bereikt."

Niet alle 530 piloten van Brussels Airlines staan achter de publicatie van de open brief. Sommigen vrezen dat de brief contraproductief bij het publiek kan overkomen.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen