"OCMW-controles door privébedrijf zijn onwettig"

Het Antwerpse OCMW mag geen privébedrijf inschakelen om na te gaan of mensen die een uitkering krijgen, buitenlandse bezittingen hebben. Dat vindt CD&V kamerlid Nahima Lanjri. Uit de zogenoemde middelentoets moet blijken of steuntrekkers wel recht hebben op een uitkering. Als ze buitenlandse inkomsten hebben, verliezen ze die. Het OCMW van Antwerpen maakte 150.000 euro vrij om een Nederlands bedrijf de middelentoets te laten uitvoeren, maar dat is onwettig, zegt Lanjri .

"De wet bepaalt nu dat de maatschappelijk assistent het onderzoek moet doen", zegt Lanjri. "Het is de maatschappelijk assistent die het erkend diploma heeft, de eed heeft afgelegd, de privacy respecteert en dat kan je niet zomaar aan iemand anders overlaten. Dus als dat in Antwerpen wel zou gebeurd zijn, dan plaatsen ze zich buiten de wet en dat kan niet."

Federaal minister van Maatschappelijke integratie Denis Ducarme (MR) laat de zaak onderzoeken. 

Meest gelezen