Video player inladen ...

Cate Blanchett en 81 andere vrouwen nemen rode loper Cannes over: "We eisen rechtvaardigheid"

Op het filmfestival van Cannes hebben 82 actrices en activistes - onder wie Cate Blanchett en Agnes Varda - actiegevoerd op de rode loper. Ze vragen het einde van de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de sector. "Een uniek moment in de geschiedenis van het festival", zegt filmjournalist Ward Verrijcken vanuit Cannes.

Het 71e filmfestival van Cannes is de eerste editie in de nasleep van de affaire-Weinstein en de #metoo-beweging. En daarom gingen vanavond 82 vrouwen samen de rode loper op. "Dat getal is niet toevallig", zegt filmjournalist Ward Verrijcken. "In de 71-jarige geschiedenis van het festival zijn er nog maar 82 vrouwelijke regisseurs geselecteerd voor de officiële competitie. En dat tegenover 1.645 mannen." Amper twee vrouwen mochten bovendien ooit een Palme d'Or mee naar huis nemen. 

We dagen onze regeringen en autoriteiten uit om de wetten op gelijke verloning toe te passen

Het waren actrice en juryvoorzitster Cate Blanchett en de Franse regisseuse Agnes Varda die het woord namen. "Wij staan hier vandaag samen op deze trappen als symbool van onze vastberadenheid en inzet om zaken te laten veranderen", zo zeiden ze. "We dagen onze regeringen en autoriteiten uit om de wetten op gelijke verloning toe te passen. We eisen rechtvaardigheid en echte diversiteit in onze werkomgeving."

Ook bekende filmsterren als Salma Hayek, Marion Cotillard, Jane Fonda en Claudia Cardinale namen deel aan de actie.

Dit is een duidelijk signaal van de festivaldirectie, om te tonen dat er wel degelijk wordt geluisterd

Filmjournalist Ward Verrijcken

"Dit is een duidelijk signaal van de festivaldirectie, om te tonen dat er wel degelijk wordt geluisterd naar de Time's Up-beweging", analyseert Verrijcken. "Na het weekend wil het festival bindende afspraken ondertekenen om in de toekomst meer gendergelijkheid te verzekeren in hun organisatie en programmatie."

AFP or licensors

De gelijke verloning van mannen en vrouwen is in de filmwereld al jarenlang een heikel onderwerp. Het thema werd begin dit jaar opnieuw onder de aandacht gebracht toen bekend werd welke bedragen er werden uitbetaald voor de heropname van "All the money in the world", nadat de in opspraak geraakte acteur Kevin Spacey uit de film werd geknipt. De mannelijke hoofdrolspeler Mark Wahlberg zou voor die heropnames 1,2 miljoen euro hebben opgestreken, terwijl zijn tegenspeelster Michelle Willams het met minder dan 1.000 euro moest stellen.