AFP or licensors

Catalaanse parlement buigt zich over kandidatuur nieuwe minister-president Quim Torra

In Barcelona debatteert het Catalaanse parlement al urenlang over de kandidatuur van Quim Torra, de man die door Carles Puigdemont naar voor is geschoven om hem op te volgen. Wellicht zal Torra nog tot maandag moeten wachten om zich de nieuwe minister-president van Catalonië te noemen. 

Het debat in het Catalaanse parlement over de investituur van Quim Torra is om 15 uur deze namiddag gestart en is omstreeks 18.30 uur nog altijd aan de gang. Straks volgt er een stemming over Torra's kandidatuur, maar daar is een absolute meerderheid voor nodig en die haalt Torra vandaag zeker niet.

Naar alle waarschijnlijkheid zal Torra tot maandag moeten wachten om verkozen te worden tot nieuwe minister-president. Dan volgt er een tweede stemronde, waarbij een gewone meerderheid volstaat.

De Catalaanse politici hebben nog tot 22 mei tijd om een regionale regering te vormen. Lukt dat niet, dan moeten de Catalanen opnieuw naar de stembus.

Meest gelezen