Videospeler inladen...

Primeur in de Koningin Elisabethwedstrijd: dochter zingt de finale, vader speelt fluit in het orkest

Op de laatste finale-avond van de Koningin Elisabethwedstrijd komen de twee Belgische sopranen in actie: Charlotte Wajnberg en Marianne Croux. De vader van Wajnberg beleidt zijn dochter met het orkest. Vanavond laat kennen we de winnaar van de wedstrijd.

Voor de Antwerpse sopraan Charlotte Wajnberg (28) is deze Koningin Elisabethwedstrijd a family affair. Tijdens de eerste ronde en de halve finale zong ze met haar echtgenoot Aaron Wajnberg aan de piano. De twee spelen al acht jaar samen, “en dat levert onmiskenbaar een voordeel op tegenover andere kandidaten die hun begeleider pas kort voor de wedstrijd ontmoeten,” zegt Wajnberg. 

In de finale vanavond wordt ze begeleid door het Symfonieorkest van de Munt. Ook vanuit dat orkest krijgt Wajnberg steun van een familielid: haar vader Bart Cromheeke is er fluitist. Hij is na afloop ook te gast in de live-uitzending op Canvas vanavond. Het orkest van de Munt, dat veel ervaring heeft met zangers, staat onder leiding van Alain Altinoglu. 

Wajnberg zingt aria's uit “Semele” van Händel, “I Capuleti e i Montecchi” van Bellini, “Les mamelles de Tirésias” van Poulenc en een lied van Gustav Mahler.  Een portret van Wajnberg ziet u hier onder:

Videospeler inladen...

De tweede Belgische finaliste is Marianne Croux, eveneens sopraan. Zij groeide op in de Ardennen, maar studeerde de afgelopen zeven jaar vooral in Frankrijk. Ze heeft de Belgische en de Franse nationaliteit. “Ik ben hier teruggekomen met hopelijk meer in mijn mars dan toen ik vertrok,” lacht ze. Croux zingt aria’s uit “Idomeneo” van Mozart, “The Rake’s Progress” van Stravinsky, “La bohème” van Puccini en ook een lied van Alban Berg. Marianne Croux stelt zichzelf hier onder voor:

Videospeler inladen...

12 zangers zingen de finale, verdeeld over drie avonden. Daar zijn behalve Croux en Wajnberg nog twee sopranen bij, uit Zuid-Korea en Spanje. Voorts vijf baritons, een bas en twee mezzosopranen.  Op het einde van deze laatste finale-avond maakt de jury de winnaar bekend. 

Mooi resultaat in de vorige zangedities

Bij vorige edities voor zang deden Belgische zangers het goed, tot de tweede plaats, bijvoorbeeld Jodie Devos in 2014 en Thomas Blondelle in 2011. Maar winnen deden ze nog niet. Canvas maakte een compilatie van de winnaars, van de eerste editie in 1988 tot nu:

Videospeler inladen...

De Koningin Elisabethwedstrijd is dit jaar sneller afgewerkt dan anders, omdat veel zangers drukke programma's hebben in operahuizen. Anders dan bij de wedstrijden voor piano en viool is er geen nieuw gecomponeerd verplicht werk, dat ze in afzondering moeten instuderen. Ze kunnen hun liederen of aria’s kiezen uit een verplichte lijst. En ze zingen zonder partituur. 

TV, radio, internet of groot scherm

De laatste finale-avond en de prijsuitreiking is live vanaf 20u te volgen op Canvas (met Nederlandse ondertitels bij de zang via teletekstpagina 888), op Klara, op canvas.be en op vrtnu.be. Tussen de bedrijven door geven experts en liefhebbers hun mening en de jonge zangstudenten van De zes|Les six maken pronostiekjes. Ook op sociale media leeft de Koningin Elisabethwedstrijd: #voice2018.

De Academie Regio Tienen, waar Charlotte Wajnberg vroeger ook les volgde, organiseert vanavond een evenement. Oud-leraars geven om 19u30 toelichting en daarna is de finale van de Koning Elisabethwedstrijd op groot scherm live te volgen, in de Bachzaal op de Grote Markt.

Meest gelezen