Videospeler inladen...

De Irakezen kiezen een nieuw parlement

De Irakezen trekken vandaag naar het stemhokje voor de verkiezing van een nieuw parlement. Veel waarnemers menen dat de stembusgang cruciaal en richtinggevend kan zijn. Het zijn de eerste verkiezingen sinds de zege over de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Ze zullen beslissen of het land de verschillende bevolkingsgroepen kan verzoenen en opnieuw duurzaam stabiel kan worden.

Het uitgangspunt kon nauwelijks moeilijker zijn, want IS mag dan wel zo goed als verslagen zijn, vernietigd is de terreurbeweging niet. Volledige steden in de soennitische gebieden van het land liggen in puin, ook Mosoel, het voormalige IS-bolwerk in het noorden van Irak. Honderdduizenden mensen leven er nog steeds in vluchtelingenkampen. De kloof tussen de sjiitische meerderheid, die het leeuwendeel van de macht in handen heeft, en de soennitische minderheid, die zich onderdrukt voelt, verdeelt het land. Behalve leger en politie zwaaien onafhankelijke milities in delen van het land nog altijd de plak.

De sjiitische premier Haidar al-Abadi, die al vier jaar aan de knoppen zit, heeft zijn eigen alliantie opgericht, de "Zegecoalitie". De 66-jarige politicus geniet de steun van het Westen en kan zich op de borst kloppen dat tijdens zijn ambtstermijn en met hem als opperbevelhebber IS overwonnen werd. De veiligheidssituatie is er sindsdien duidelijk op vooruitgegaan: er worden minder aanslagen gepleegd. Vorig jaar scoorde al-Abadi ook punten met zijn standvastigheid nadat de Koerden in het noorden van het land zich eenzijdig onafhankelijk probeerden te verklaren.

Bovendien reikt de eerste minister zowel sjiitische als soennitische kiezers de hand, en onderhoudt goede contacten met hun respectievelijke regionale beschermingsmachten Iran, Saoedi-Arabië en Turkije. Al-Abadi is ook populair bij de man in de straat. Dat kan niet gezegd worden van Noeri al-Maliki, die gedurende acht jaar premier was tot 2014 en door velen wordt gezien als een van meest corrupte politici van Irak. Onder zijn bewind slaagde IS erin op te rukken in het land. De 67-jarige al-Maliki behoort tot dezelfde partij als al-Abadi, maar is de topkandidaat van een concurrerende alliantie.

Naast de lijsten van al-Abadi en al-Maliki wordt de alliantie van Hadi al-Amiri goede kansen toegedicht. Het Westen en de soennieten kijken er met enige argwaan naar: al-Amiri is de meest bekende - en ook meest beruchte - voormalige leider van de machtige sjiitische Badr Brigades, die nauwe banden onderhouden met Iran. Mocht al-Amiri premier worden, dan zal Bagdad wellicht nog meer in de pas lopen van Teheran.

  

Videospeler inladen...

Meest gelezen