Directie ontkent geruchten: "Geen collectief ontslag bij Brussels Airlines"

Al maandenlang wordt het gefluisterd: 200 jobs gaan verloren bij Brussels Airlines. Maar niemand heeft dat cijfer ooit officieel gecommuniceerd en de directie spreekt het nu ook formeel tegen: "Er ligt net een groeiscenario op tafel". Wie heeft er baat bij het verspreiden van onjuiste informatie en het creëren van sociale onrust?

200 jobs bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zouden bedreigd zijn. Dat schrijft De Tijd en dat is een cijfer dat ook al langer circuleert in de wandelgangen. "Maar het is nergens op gebaseerd", zeggen de vakbonden in koor. Voor de integratie van Brussels Airlines in de lagekostenmaatschappij Eurowings van moedergroep Lufthansa zoekt de directie naar synergieën om de kosten te drukken. "Maar de directie heeft al meermaals herhaald dat er geen collectief ontslag komt", zegt Filip Lemberechts van VSOA.

"Het kan misschien zijn dat 200 werknemers zullen moeten wijzigen van functie of dat ze op een andere manier zullen moeten gaan werken. Dat zal dan deel uitmaken van een grondige discussie over het opleiden en heroriënteren van mensen. Maar die discussie zal gevoerd worden aan de onderhandelingstafel en niet in de media." 

Wie heeft baat bij sociale onrust?

"Ik kan maar één scenario bedenken", aarzelt vakbondsman Lemberechts op de vraag wie er baat heeft bij sociale onrust. "En dat is natuurlijk dat ik over de grens kijk. We moeten dat ook niet onder stoelen of banken steken. Er zullen synergieën gebeuren binnen de Eurowings-groep en zowel in Duitsland als in België zal men proberen dat laken naar zich toe te trekken."

Ik heb de indruk dat er hier allerlei zaken gelekt worden die absoluut niet bevestigd zijn in België. Voor een stuk waarschijnlijk om ons te destabiliseren, om onrust te creëren en om ons uit elkaar te spelen

Brussels Airlines groeit

De laatste maanden en jaren is het aantal werknemers bij Brussels Airlines toegenomen. "We zijn intusen niet meer met 3.500, wel met 3.900", zegt woordvoerder Wenke Lemmens. In juni zal de directie meer duidelijkheid verschaffen over de toekomstplannen. Eerder raakte al bekend dat Brussels Airlines nog meer zal inzetten op de lange afstandsactiviteiten. "De positionering van Brussels Airlines en een groeiplan zullen in juni concreet worden, maar meer details kan ik nu nog niet geven. Wel wil ik nogmaals benadrukken: er is geen sprake van collectief ontslag. Helemaal niet."

Modder versus sereniteit

"In 2012 ging het heel slecht voor Brussels Airlines", herinnert Lemberechts zich, "maar via overleg hebben we altijd oplossingen gevonden. Dat gebeurde toen op een serene en constructieve manier. En onze luchtvaartmaatschappij is alleen maar gegroeid sindsdien. Ik hoop dat het moddergooien en de onrust nu kunnen stoppen en dat we het groeiscenario van de directie kunnen omzetten in concrete stappen met plaats voor iedereen. Dat is ons doel."

Meest gelezen