Videospeler inladen...

Doorzeefde rolluiken uit Irak worden kunstwerk bij ons

Kunstenaar Boccanegra, alias Floris Caes, trok naar Mosul in Irak en kon, met de nodige complicaties, rolluiken die direct getuigen van de oorlog in het land meebrengen naar ons land. Kogels en granaatscherven hebben de rolluiken herleid tot schroot en sommige dragen opschriften die IS heeft aangebracht als een soort graffiti. Boccanegra stelt nu tentoon in Roeselare onder de titel "Out of business". De oorlog komt tastbaar dichtbij. 

Wie jonger is dan pakweg 70 jaar, heeft bij ons geen oorlog meer meegemaakt. Voor ons is dat natuurlijk goed, maar het maakt de afstand tot het begrip "oorlog" wel groter. Floris Caes wil die afstand wat kleiner maken door een heel direct en tastbaar werk. Rolluiken die de Irakezen gebruikten om hun winkeltjes af te sluiten, zijn de stille getuigen van een gewapend conflict. Ze zijn nu deel van het oorlogspuin, aan flarden geschoten of minstens doorzeefd.

De gewone Irakees als slachtoffer

De kleuren op de rolluiken hebben een betekenis: een bepaalde kleur wijst op een bepaald soort winkel, ze kregen die kleurcodes in de tijd van Saddam Hoessein. De stukgemaakte rolluiken maken de oorlog tastbaar: het zijn de kleine handelaars in de straten van Mosul die getroffen worden door het geweld. Ze moeten sluiten, verhuizen, vluchten. 

Graffiti

Voor zijn kunstwerk koos Floris winkelluiken met frivole kleuren, het contrast met de kogelgaten kan niet groter zijn. Opvallend is ook dat enkele van de rolluiken opschriften hebben, die er niet door de eigenaars zijn opgeschreven. De woorden zijn het werk van IS-aanhangers, en ze deden dat niet zomaar.

Videospeler inladen...

Risicotocht naar België

De rolluiken hier krijgen, bleek een pittige opdracht. Eerst zouden ze per vliegtuig vanuit Erbil naar hier geraken, maar de luchthaven daar werd gesloten. Daarop besloot Floris er zelf om te gaan. Hij kwam dicht bij het front, hoorde bommen en beschietingen, maar het liep goed af. Hij zat er vooral mee in dat de rolluiken met IS-slogans voor problemen zouden zorgen, maar het liep allemaal goed af. 

Videospeler inladen...

De tentoonstelling "Out of business" van Boccanegra loopt nog tot 21 mei in Roeselare, in een galerij van de stad, in het hart ook van Roeselare. Het contrast met een druk stadscentrum dat we kennen is erg groot. De kunstenaar hoopt op een intense beleving, een moment waarop de oorlog, voor de meesten onder ons een nobele onbekende, bijna tastbaar wordt.

Videospeler inladen...

Meer info over de tentoonstelling 'Out of business' vindt u hier of op de instagrampagina van Floris Caes: f_boccanegra

Meest gelezen