Video player inladen...

Netta wint voor Israël het Songfestival met "Toy"

Netta heeft voor Israël de 63e editie van het Songfestival gewonnen met "Toy". Het was dit jaar een erg onvoorspelbare editie waarin het opviel dat het publiek heel anders gestemd had dan de vakjury's.   

Israël won 40 jaar geleden (met "A-ba-ni-bi" door Izhar Cohen & The Alphabeta) en 20 jaar geleden (met "Diva" van Dana International) en vanavond wint het land dus opnieuw met "Toy" van Netta,  een uptemponummer in de geest van de #metoo-beweging (zie video bovenaan).

Het is de vierde keer dat het land het Songfestival wint. Israël kreeg in totaal 529 punten. De winst van Israël valt overigens samen met de 70e verjaardag van het land nu maandag. Netta kreeg de prijs uit handen van de vorige winnaar Salvador Sobral, die naar verluidt haar lied "afschuwelijk" vond. 

Israël was wel favoriet van het eerste uur, maar werd daarna bij de bookmakers nog ingehaald door Cyprus.  Eleni Foureira strandde uiteindelijk met "Fuego" op de tweede plaats met 436 punten. Oostenrijk (Cesár Sampson met "Nobody but you") werd derde. 

De puntentelling was tot op het laatste moment erg spannend. De internationale vakjury's en televotend Europa stemden erg uiteenlopend. 

Een van de opvallendste momenten uit de wedstrijd was het moment waarop de act van de Britse SuRie verstoord werd door iemand uit het publiek die op het podium sprong en haar microfoon uit haar handen rukte. 

SuRie reageerde erg cool op het voorval en deed quasi onverstoord verder. De man die het podium opkwam, was mogelijk opnieuw de Spanjaard Jimmy Jump die in 2010 ook al het WK Voetbal en het Songfestival verstoorde. 

De punten van ons land werden voorgelezen door Eén-presentatrice Danira Boukhriss Therkessidis. De Belgische vakjury gaf 12 punten aan Oostenrijk, 10 aan Nederland, 8 aan Zweden, 7 aan Tsjechië, 6 aan Israël, 5 aan Duitsland, 4 aan Cyprus, 3 aan Frankrijk, 2 aan Albanië en tot slot 1 punt aan Spanje. 

Gastland Portugal eindigde helemaal onderaan met 39 punten.  Onze landgenote Sennek eindigde als twaalfde in de eerste halve finale. 

Video player inladen...

Deze 26 acts verdedigden de eer van hun land in Lissabon:

De aftrap van de finale in de Altice Arena wordt gegeven door Oekraïne. Melovin valt vooral op met zijn theatrale act, met een brandende trap, een "doodskistpiano" en de bizarre kleurlens die hij draagt.  Oekraïne behoort alvast niet tot de topfavorieten met "Under the ladder", een song over geloven in jezelf. 

Video player inladen...

Spanje, een van de zogenoemde "grote 5", de landen die een gegarandeerde finaleplaats hebben dankzij hun financiële steun aan de liedjeswedstrijd, komt als tweede land aan de beurt. Die rechtstreekse plaatsing is vooral een nadeel omdat Europa het lied minder leert kennen.

Amaia y Alfred zijn volgens commentator Peter Van de Veire "de jonge Spaanse versie van Nicole en Hugo" en brengen met "Tu canción" een lied over verliefdheid.  Amaia is de jongste deelnemer dit jaar met haar 19 jaar. Hun romantische, maar sobere optreden kan alvast op veel gejoel rekenen van het publiek. 

Video player inladen...

De Sloveense Lea Sirk, met roze haren, liet in de media verstaan dat ze niet tevreden was met haar song en met haar act, maar ze brengt "Hvala, ne!" toch vol overtuiging. Halfweg het nummer lijkt het alsof de muziek uitvalt, maar dat is deel van de act. 

Ieva Zasimauskaité (24) uit Litouwen begint haar liedje "When we're old" liggend op het podium. "Beetje concurrent van Spanje", vindt Peter Van de Veire. "When we're old" gaat over elkaar zo graag zien dat je altijd bij elkaar wil blijven. "Kan hoog eindigen", schat Van de Veire de kansen van het lied in.  Aan het eind van de act komt haar man trouwens ook zelf het podium op. 

Oostenrijk stuurt dit jaar Cesár Sampson met "Nobody but you". Op zijn 17e ging hij al op tournee met Krüder & Dorfmeister. Ook dit nummer gaat over de liefde. Sampson heeft "het dak van een botsautokraam in Tirol" meegebracht" én kan vliegen. "Hij doet dat zo goed en zingt zo straf", analyseert Van de Veire. 

Estland stuurt operazangeres Elina Nechayeva met "La forza". Vooral de jurk van Nechayeva valt op, die kost naar verluidt 65.000 euro en wordt tijdens de act gebruikt als een projectiescherm voor allerlei psychedelische visuals. 

Video player inladen...

Alexander Rybak won het Eurovisiesongfestival al eens voor Noorwegen  in 2009 met "Fairytale".  In het catchy "That's how you write a song" leert hij Europa hoe je een liedje schrijft. En opnieuw haalt hij zijn viool boven, al speelt die deze keer maar een bijrol. Rybak behoort ook nu tot de favorieten. "Proper gedaan", oordeelt Van de Veire. 

Video player inladen...

Portugal, dat dankzij Salvador Sobral vorig jaar voor het eerst het Songfestival won, stuurt nu Cláudia Pascoal (die net als de Sloveens Lea Sirk roze haar heeft). Met dit nummer "O Jardim" gaan ze niet voor een tweede winst op rij, al kunnen ze natuurlijk wel op veel enthousiaste reacties van het thuispubliek rekenen. 

Het Verenigd Koninkrijk, ook een land van de grote 5, stuurde SuRie met "Storm". Gedeeltelijk een Belgisch verhaal, want SuRie heeft samen met haar vriend uit Brugge aan haar album geschreven. Ze stond in 2015 als achtergrondzangeres met Loïc Nottet op het podium en was vorig jaar muzikaal directeur van de delegatie die Blanche begeleidde.

Haar act wordt verstoord door iemand uit het publiek die op het podium springt en haar microfoon uit haar handen rukt.  SuRie reageert erg cool op het voorval en doet quasi onverstoord verder (zie video hieronder). Ze mag aan het einde nogmaals haar act brengen, maar beslist uiteindelijk om dat niet te doen.

Video player inladen...

Voor Servië brengt Sanja Ilic & Balkanika "Nova Deca", opnieuw een song in de eigen taal. De muziek klinkt zeer etnisch en doet enigszins denken aan wat Urban Trad 15 jaar geleden voor ons land deed. 

Duitsland stuurt Michael Schulte, "een kind van Kevin De Bruyne en Ed Sheeran", aldus Peter Van de Veire. Hij heeft trouwens al opgetreden met Ed Sheeran. Op YouTube is hij bekend geworden met een cover van Gotye. Zijn lied "You let me walk alone" gaat over zijn overleden vader. "Ed Sheeran zingt Adele", omschreef Kris Wauters het in "Van Gils & Gasten". 

Video player inladen...

Eugent Bushpepa vertegenwoordigt Albanië met "Mall". Zijn performance was een van de acts uit de eerste halve finale die door China gecensureerd werden omdat hij een opvallende tattoo heeft. Ook hij zingt in zijn eigen taal.  "Hoog en laag en alles daartussen", vat Van de Veire het samen.  

Emilie Satt, de zangeres van het duo Madame Monsieur uit Frankrijk, is bekend als de vrouwenstem op "Badaboum" van Hooverphonic. "Mercy" gaat over de vluchtelingenproblematiek en wordt gezongen vanuit standpunt van de baby van een bootvluchtelinge. Onze Belgische kandidate Sennek is alvast fan en ook volgens André Vermeulen behoort Frankrijk hiermee tot de favorieten.  "Het was echt goed, beter dan tijdens de repetitie", aldus Van de Veire. 

Voor Tsjechië treedt Mikolas Josef, de jongen met de rugzak, aan met "Lie to me", een hip rapnummer vol trompetflarden. "Dit mag deze zomer gerust een Europese hit worden", vindt Van de Veire. 

Denemarken stuurde Rasmussen met "Higher ground". Een über-Deense zanger met lange haren en baard die dan ook nog eens zingt over een viking uit de 11e eeuw die liever zong dan vocht. Met een kleine sneeuwstorm als kers op de taart. "Wat een heerlijke vent", aldus Van de Veire. 

In Australië is het rond het tijdstip van de uitzending van het Songfestival ochtend. Het land doet voor het vierde jaar op rij mee. Jessica Mauboy is in eigen land erg populair. Mocht Australië het Eurovisiesongfestival winnen, dan wordt de wedstrijd niet down under gehouden, maar mogen ze wel zelf kiezen naar welk Europees land het liedjescircus volgend jaar trekt. 

Video player inladen...

Een zangeres die ooit 2e werd in "X factor" in het Verenigd Koninkrijk en die 6 talen spreekt waaronder Chinees: dat is Saara Aalto, de kandidaat van Finland. Zij zingt "Monsters" en draait daarbij rond op een grote schijf terwijl in de achtergrond het logo van de Tros glimt. 

Bulgarije was vorig jaar nog tweede op het Songfestival, hun beste resultaat ooit. Dit jaar sturen ze Equinox, een speciaal samengestelde band. De equinox is het moment waarop dag en nacht gelijk zijn, de band wil met "Bones" aantonen dat ook alle mensen gelijk zijn en dat ware liefde diep binnenin zit. Telkens wanneer Bulgarije in de finale geraakt, scoren ze goed. 

Moldavië kiest met DoReDos voor een soort musicalact, een  betere deurenkomedie waarin alles 1 groot misverstand blijkt. "My lucky day" is muzikaal gezien misschien een zwakker nummer, maar de opmerkelijke, kleurrijke act en de opzwepende finale maken veel goed. 

Video player inladen...

Benjamin Ingrosso uit Zweden, de neef van Sebastian Ingrosso van Swedish House Mafia, brengt "Dance you off", een afgelikte act over een man die op de dansvloer laat zien aan zijn (ex)-vriendin dat hij helemaal over haar heen is. Met een uitgekiende lichtshow in de achtergrond en op de vloer springt de act eruit. 

Video player inladen...

Het contrast met de vorige act kan niet groter zijn. AWS, een metalband uit Hongarije brengt "Viszlát nyár", wat "vaarwel zomer" betekent, een ode aan de vader van de zanger die overleden is.  Met voorsprong de luidste act van deze editie. Met een groot budget voor vuurwerk. "De wenkbrauwen van iemand van de ploeg van het "Journaal" stonden bijna in brand tijdens de repetitie omdat hij veel te dicht stond", verklapt Van de Veire.

Israël won 40 jaar geleden (met "A-ba-ni-bi") en 20 jaar geleden (met "Diva" van Dana International) en zou dat heel graag vanavond nog eens overdoen. Tot voor kort was Netta de gedoodverfde favoriet om ook deze editie te winnen, tot Cyprus kwam opzetten bij de bookmakers. Haar uptemponummer "Toy" past in de geest van de #metoo-beweging. "I'm not your toy" zingt ze tussen gekke kipgeluiden door. Die geluiden moeten duidelijk maken dat sommige mannen "chickens" of lafaards zijn. 

Video player inladen...

Waylon uit Nederland praat na negatieve kritieken al een hele tijd niet meer met een aantal journalisten uit zijn land. In 2014 behaalde hij met Ilse DeLange als The Common Linnets de tweede plaats. Ook in deze act bij het stevige countrynummer "Outlaw in 'em" zit een Belgische link: zijn dansers komen uit ons land. 

Ryan O'Shaughnessy, de Ierse kandidaat, speelt al meer dan tien jaar mee in de Ierse versie van "Thuis". Zijn act, waarin een homokoppel opduikt, werd in China gecensureerd. "Together" is een "heel mooi liedje", vindt Van de Veire. 

Cyprus is dankzij het energieke optreden van Eleni Foureira in de halve finale topfavoriet geworden om de wedstrijd te winnen. Foureira ziet eruit als een mix tussen Beyoncé en Shakira en ook voor haar act bij "Fuego" ging ze de mosterd bij deze diva's halen. Voor de wedstrijd zou ze volgens Peter Van de Veire zelfs een borstvergroting hebben laten uitvoeren. Cyprus heeft het Songfestival nog nooit gewonnen. 

Video player inladen...

Italië stuurt met Ermal Meta en Fabrizio Moro twee ervaren artiesten met schurende stem, net zoals in 1997 toen Umberto Tozzi & Raf "Gente di mare" brachten. Dit duo schreef "Non mi avete fatto niente" na de aanslag bij het concert van Ariana Grande. "Tijdens de repetitie waren ze niet zo heel toonvast", vond Van de Veire. 

Het overzichtsfilmpje met daarin alle deelnemers kunt u hier herbekijken:

Video player inladen...

Vermeulen: "Israël was de favoriet van het eerste uur"

Video player inladen...

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal Laat

Video player inladen...

Meest gelezen