Scherpe reportage over ons land op Fox News: "Brussel is jihadihoofdstad van Europa"

De Amerikaanse zender Fox News had gisteren aandacht voor ons land in zijn uitzendingen. Al was het niet bepaald positief. De Britse rechtse columniste Katie Hopkins kwam er aan het woord en zij noemde Brussel "de jihadihoofdstad van Europa". "Politici sluiten de ogen om stemmen te halen."

Katie Hopkins trok een tijdje geleden naar Molenbeek en sprak daar met burgemeester Françoise Schepmans (MR). Een stukje van dat interview werd gisteren uitgezonden op Fox News. 

In het gesprek ging het onder meer over Salah Abdeslam en Abdelhamid Abaaoud, de terroristen achter de aanslagen in Parijs in november 2015. Zij opereerden vanuit Molenbeek. Schepmans zou een maand voor de aanslagen een lijst hebben gekregen met daarop tientallen namen van jihadisten in Molenbeek. En op die lijst stonden ook Abdeslam en Abaaoud. 

Het is niet onze taak om die mensen op te volgen, dat is de taak van de federale politie

Françoise Schepmans, burgemeester Molenbeek

"Ik heb een lijst met zo'n dertig namen gekregen, maar het is niet de taak van de lokale politie om die mensen op te volgen. Dat is de taak van de federale politie", zegt Schepmans in het interview. "We kunnen mensen enkel arresteren als ze bepaalde feiten hebben gepleegd. Meer kunnen wij niet doen."

De columniste was gisteren live te zien in Fox News, om er te praten over haar bezoek in Molenbeek. Daar was ze erg scherp voor de burgemeester. "Zij had de lijst, maar ze deed er niets mee. Ze zei dat het niet haar taak was. Net dat is een deel van het probleem in de jihadihoofdstad van Europa. Politici doen er hun ogen dicht omdat ze de stemmen van moslims nodig hebben."

Politici doen hun ogen dicht omdat ze de stemmen van moslims nodig hebben

Katie Hopkins

Maar Hopkins lijkt niet altijd even goed op de hoogte van de situatie in Brussel. Zo zegt ze dat in Molenbeek 80 procent van de inwoners moslim is. Officiële cijfers zijn er niet, maar volgens de laatste schattingen gaat het om zo'n 50 procent. Bovendien insinueert ze dat de Grote Moskee in Molenbeek staat, terwijl die in Brussel-Stad staat.

Bovendien is Hopkins geen onbesproken figuur. In het verleden werd ze al door verschillende kranten aan de kant gezet door haar controversiële - en volgens sommigen racistische - commentaren. Op dit moment werkt ze voor de rechtse website Rebel Media, waarvoor ze dus naar Molenbeek trok. 

Tijdens het gesprek ging het ook even over de partij Islam, die ook bij ons zwaar onder vuur kwam te liggen. "Die partij wil mannen en vrouwen scheiden in het openbaar vervoer en ze wil overal halal en Sharia. Veel moslims in België staan nog met één been in hun thuisland."

Meest gelezen