eurovision.tv

Herbeleef onze LIVEBLOG: hoe bloedstollend kan een puntentelling zijn?!

In de Portugese hoofdstad Lissabon heeft Israël zich gekroond tot de winnaar van het 63e Songfestival. De puntentelling was onvoorspelbaar tot op het laatste moment. "Dit is spannender dan toen ik maatje 36 probeerde", vatte Eén-presentator Peter Van de Veire samen. Israël haalde het -dankzij de punten van het publiek- van die andere torenhoge favoriet, Cyprus. Herbeleef hier onze liveblog:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Netta zingt het winnende "Toy"

Israël wint 40 jaar na "A-ba-ni-bi" van Izhar Cohen & The Alphabeta, en 20 jaar na "Diva" van Dana International.

Video player inladen ...

Het finale scorebord:

Favoriet Israël klopt andere favoriet Cyprus

Terwijl de vakjury het had voor Zweden en Oostenrijk, schudde het grote publiek de kaarten totaal anders. Israël wint in een bloedstollende puntentelling van Cyprus met het feminitische lied met #metoo-slogans"Toy" én het gekakel van zangeres Netta. Portugal eindigt als allerlaatste. Nederland is 18e op 26 deelnemende landen.

Oostenrijk en Zweden springen haasje-over. Portugal speelt een pijnlijke thuismatch en hangt helemaal onderaan. MAAR de punten van het grote publiek moeten nog komen.

Tussenstand (Zweden doet een inhaalbeweging, Oostenrijk op kop):

Aan wie geeft België punten? Danira Boukhriss Terkessidis vertelt het aan Europa:

De Belgische vakjury geeft 12 punten aan Oostenrijk, 8 aan Zweden, 7 aan Tsjechië, 6 aan Israël, 5 aan Duitsland, 4 aan Cyprus, 3 aan Frankrijk, 2 aan Albanië en 1 punt aan Spanje.

Video player inladen ...

Wie bengelt er momenteel onderaan?

Het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne en Denemarken staan in de onderste regionen.

Presentator Peter Van de Veire wacht rustig af:

De punten van het publiek komen er straks bij, en dan kan álles er anders uitzien

De puntentelling is begonnen

Het moment van de waarheid: wie sprokkelt genoeg punten voor de overwinning? Wordt het een nek-aan-nekrace of gaat één land afgetekend aan kop staan? Cyprus, Zweden en Israël leiden voorlopig de top 3.

Salvador Sobral straalt op het podium

Salvador Sobral, de winnaar van vorig jaar, onderging in december nog een levensreddende harttransplantatie. Vanavond zingt hij in Lissabon vol overgave twee nummers. Sobral ziet er niet langer doodziek uit, hij straalt en krijgt de zaal stil.

Video player inladen ...

Italië stuurt met Ermal Meta en Fabrizio Moro twee ervaren artiesten met schurende stem, net zoals in 1997 toen Umberto Tozzi & Raf "Gente di mare" brachten. Dit duo schreef "Non mi avete fatto niente" na de aanslag bij het concert van Ariana Grande. Tijdens de repetitie waren ze niet zo heel toonvast. En nu? Oordeel zelf:

Video player inladen ...

De uitbundige Eleni Foureira uit Cyprus zet de zaal in vuur en vlam met "Fuego". Zelf ziet ze eruit als een mix van Beyoncé en Shakira in een strak bodysuit met lang haar dat voortdurend alle kanten uit wappert. Cyprus behoort tot de sterkste kanshebbers. Is Nicosia 2019 bijna in zicht?

Video player inladen ...

Bovenstaand schattig, verliefd homokoppel werd tijdens de halve finale gecensureerd op onlinekanalen in China. Maar vanavond staan ze er opnieuw onbevreesd om de ballade "Together" van zanger Ryan O'Shaughness kracht bij te zetten.

Onze noorderburen sturen Waylon met country én hiphop in "Outlaw in 'em", en dat klinkt zo:

Deze Video is beschikbaar op

Netta van Israël zet in op #metoo met haar uptemponummer "Toy". Ze is de torenhoge favoriet met de gekke kipgeluiden die ze voortdurend maakt. En dat om duidelijk te maken dat sommige mannen "chickens" of lafaards zijn. Als ze wint, gaat dat nochtans een vreemd momentje geven: de Portugese winnaar Salvador Sobral vindt het lied ronduit "AFSCHUWELIJK". Maar hij reikt wel de trofee uit...

Video player inladen ...

Een metalband met beenharde muziek: dat is AWS, de kandidaat voor Hongarije. De titel van het nummer "Viszlát nyár" dat de band brengt, betekent "vaarwel zomer", een ode aan de vader van de zanger die overleden is. Zo ontroerend deze premisse, zo ruig klinkt het lied.  

Zweden heeft op het Songfestival een reputatie te verdedigen als zesvoudige winnaar, de laatste keer in 2015. Benjamin Ingrosso moet dat kunstje dit jaar opnieuw klaarspelen met "Dance you off", een nummer over een man die zijn (ex-)vriendin laat zien dat hij haar volledig is vergeten. Met een uitgekiende lichtshow in de achtergrond en op de vloer springt de act meteen uit de band. Samen met de obscure belichting van de zanger en hier en daar een computerstem in de achtergrond, doet het geheel denken aan de film "Drive" met Ryan Gosling uit 2011. Een knaller als "Take me to your heaven" (1999) of "Euphoria" (2012) is het niet.

Video player inladen ...

Equinox heeft de eer voor Bulgarije. De groep zingt "Bones", een donker nummer dat bij momenten religieus klinkt en dat Europa moet duidelijk maken dat het uiterlijk er niet toe doet en dat ware liefde binnenin zit.

SuRie doet haar act toch niét opnieuw

Een zangeres die ooit 2e werd in "X factor" in het Verenigd Koninkrijk en die 6 talen spreekt waaronder Chinees: dat is Saara Aalto, de kandidaat van Finland. Zij zingt "Monsters" en draait daarbij rond op een grote schijf.  

Voor het 4e jaar op rij is ook Australië van de partij. The land down under zet in op Jessica Mauboy met "We got love", een perfect popnummer dat vanaf de eerste noot weet te boeien en van daaruit opbouwt naar een catchy refrein. De hoopvolle melodie is goed voor een instant goed gevoel.  

Video player inladen ...

Zowaar een Viking op het podium met lange, wilde haren en een baard. Het lied "higher ground" gaat dan ook nog over een 11e-eeuwse Viking die niet graag vocht. Rasmussen van Denemarken gezien?

Voor Tsjechië treedt Mikolas Josef aan met "Lie to me", een hip rapnummer vol trompetflarden. De zanger zelf is uitgedost als een al even hippe student, inclusief bretellen en een boekentas (met stuutjes van de mama?).

De favoriet van onze eigenste Sennek: Frankrijk met "Mercy", het verhaal van een vluchtelingenbaby. De zangeres van Madame Monsieur - Emilie Satt - zullen flink wat Belgen zonder het te beseffen kennen. Zij is namelijk de vrouwenstem op het nummer "Badaboum", een hit van Hooverphonic. Tijdens de repetities klonk het nummer niet altijd zuiver, maar tijdens de finale werd dat netjes rechtgezet.

Deze Video is beschikbaar op

Hierna was het de beurt aan Albanië met het nummer "Mall" van Eugent Bushpepa. Hij nam eerder het voorprogramma van Deep Purple voor zijn rekening en speelde ook samen met de gitarist van Guns N' Roses. Zingen doet hij in het Albanees en daarbij haalt hij een paar keer hoog uit.

Duitsland brengt met de roodharige Michael Schulte het ingetogen "You let me walk alone", een héél persoonlijk nummer over de dood van zijn vader 13 jaar geleden. Het publiek reageerde alvast laaiend enthousiast.

Video player inladen ...

De Britse SuRie mag haar nummer "Storm" opnieuw brengen vanavond, ná de laatste deelnemer Italië. Als een act verstoord wordt, laat het Songfestivalreglement dat toe.

Servië  koos voor Sanja Ilić & Balkanika met het lied "Nova deca" wat zoveel betekent als "nieuwe kinderen". Bij de eerste noten blijkt "Xena: warrior princess" in the house wat de toon zet voor een typisch Balkanlied met strakke drums, een tekst in de moedertaal en weemoed in de melodie en de zang.  

Man grabbelt microfoon SuRie vast

Verenigd Koninkrijk: SuRie krijgt op het podium de schrik van haar leven als een man op het podium kruipt en haar microfoon vastpakt en iets roept. Gelukkig kan de beveiliging razendsnel ingrijpen en heeft het geen invloed op haar act (buiten een erg geschrokken gezicht van SuRie in beeld).

Foto van het incident:

Veel applaus in de zaal. Hoe zou dat komen? Portugal zelf is aan de beurt uiteraard...

Noorwegen: Daar is Alexander Rybak weer! De winnaar uit 2009 doet het opnieuw met zijn vertrouwde viool, en hij is geen haar veranderd:

Video player inladen ...

Kippevel met de aria van Estland

Video player inladen ...

Oostenrijk waagt zijn kans met Cesár Sampson (mét "p"). Hij zingt "Nobody but you", een lied waarvoor hij de mosterd bij Rag'n'Bone Man lijkt te hebben gehaald. Voor de act inspireerde hij zich dan weer op de betere sciencefictionfilm met een futuristisch platform waarop ze in "Star trek" jaloers zijn.  

Litouwen dan. Dat land stuurt Ieva Zasimauskaité met "When we're old". Als een zeemeermin ligt de zangeres languit op het podium neer bij het begin van het nummer, een pose die herinneringen oproept aan de act van Dami Im die Australië in 2016 op het Songfestival vertegenwoordigde met "Sound of silence".

Is de breekbare indruk van Zasimauskaité genoeg om Europa te charmeren? Als leukigheid duikt op het einde van het nummer haar partner liefdevol op het podium.

Een staaltje acteerwerk

In de pers vertellen dat ze niet tevreden is met haar lied, noch met haar act: dat heeft Lea Sirk de afgelopen dagen gedaan. Toch trekt ze het podium op om "Hvala, ne!" voor Slovenië te zingen, een nummer dat het midden houdt tussen pop, dance en hier en daar wat rap. Halfweg doet de zangeres alsof de muziek uitvalt, maar dat is all part of the act.  

"Spanje werd vorig jaar laatste, dus slechter kunnen ze het niet doen", motiveert Songfestivalpresentator voor Eén, Peter Van de Veire, het Spaanse duo Amaia y Alfred. In het echte leven zouden ze een koppel zijn. Spat de liefde er vanaf of niet?

Video player inladen ...

Oekraïne sloot de eerste halve finale af, maar mag in de finale beginnen. De winnaar van 2004 en 2016 stuurt ene Melovin met "Under the ladder". Waarschijnlijk weet geen enkele kijker of luisteraar nog hoe dat nummer straks klinkt, want de act zuigt alle aandacht naar zich toe met beproefde special effects als een trap die vuur vatte (bel de brandweer!), een doodskistpiano (eng hoor) en een akelige kleurlens (eat your heart out Marilyn Manson).  

Video player inladen ...

Wie Portugal zegt, zegt uiteraard fado of het levenslied met een snik. De twee zangeressen Ana Moura en Mariza mochten de uitbundige liedjeswedstrijd met veel bravoure openen.

Peter Van de Veire heeft het niet voor Cyprus met een "Shakira uit den Aldi", maar wél voor de deelnemer uit Ierland: onthou de naam Ryan O'Shaughnessy.

Video player inladen ...

Onze eigen Songfestivalkandidate Sennek mag dan wel geen ticket voor de finale verzilverd hebben, ze blijft sportief supporteren voor de andere finalisten. Sennek is met het Belgische team in de Altice Arena ter plaatse.

Om de finale in beeld te brengen zijn maar liefst 30 camera's nodig en 2.632 lichten. Vierhonderd vrijwilligers springen bij én de laureaat van het winnende lied krijgt 50 kg confetti over zich heen in de Altice Arena in Lissabon. Dit en een heleboel leuke, andere cijfers ontdekt u in onderstaande video van Eurovision:

André Vermeulen zet de favorieten op een rijtje

Video player inladen ...

Livestream volgen via VRT NU

Wie de 63ste editie van het Songfestival wil volgen via een livestream, kan dat doen via de website van VRT NU.

26 landen nemen deel aan de finale: 10 landen uit de eerste halve finale, 10 landen uit de tweede halve finale aangevuld met de grote 5 (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk) en de winnaar van vorig jaar (Portugal). De winnaar van dit jaar kennen we pas rond 00.30 - 00.45 uur. Songfestivalkenners voorspellen alvast een spannende puntentelling dankzij de vele favorieten.