Represented by ZUMA Press, Inc.

Maleisische ex-premier Najib Razak mag land niet verlaten

De Maleisische voormalige eerste minister Najib Razak en zijn echtgenote Rosmah Mansor mogen het land niet verlaten, dat melden de Maleisische autoriteiten. Najib heeft deze week zijn verkiezingsnederlaag toegegeven. Er wordt gevreesd dat Najib het land wil verlaten om een rechtszaak voor corruptie tegen hem te ontvluchten.  

In Maleisië heeft de voormalige premier in een tweet laten weten "de beslissing na te leven" en "met zijn familie in het land te blijven". Geruchten deden de ronde dat Najib en zijn echtgenote op het punt stonden om een vlucht te nemen naar Indonesië. Als reactie kwamen de Maleisische autoriteiten met een uitreisverbod voor Najib en zijn vrouw. 

Afgelopen week werd Najib zeer onverwacht verslagen bij de parlementsverkiezingen. De 64-jarige Najib trad af als premier en heeft ook zijn functie als leider van zijn partij neergelegd. De voormailge premier "respecteert de wil van het volk en wil een vlotte overgang van de macht", zo schreef hij op Twitter. 

Corruptieschandaal

De 92-jarige Mahathir Mohamad volgt hem op als nieuwe premier. Mahathir heeft al laten weten dat hij een onderzoek wil naar het corruptieschandaal waarbij de vorige premier betrokken zou zijn. Najib zou betrokken zijn bij diefstal van miljarden dollars aan overheidsgeld. Najib ontkent alle betrokkenheid.

De reis naar het buitenland  van Najib werd daarom gezien als een poging om de rechtszaak rond corruptie te ontvluchten. Najib heeft laten weten dat hij het uitreisverbod zal respecteren en in Maleisië blijft. 

Meest gelezen