Videospeler inladen...

Dode en gewonden na mesaanval in Parijs, dader zou jonge twintiger uit Tsjetsjenië zijn

In Parijs zijn één dode en vier gewonden gevallen nadat een man mensen heeft aangevallen met een mes. Er is een terreuronderzoek geopend. De dader, die doodgeschoten is, zou "Allah akbar" geroepen hebben. Intussen zou de dader ook geïdentificeerd zijn, zo melden verschillende media. Het zou gaan om een jonge twintiger die geboren werd in Tsjetsjenië.  De politie heeft de ouders en een vriend van de dader opgepakt voor verhoor.

Een man viel gisterenavond rond 21 uur verschillende mensen aan in het tweede arrondissement van Parijs, in de buurt van de Opéra de Paris. Een 29-jarige voorbijganger kwam om het leven, vier anderen raakten gewond. Onder de gewonden zijn er twee ernstig aan toe. 

De politie kwam meteen ter plaatse en kon de man doodschieten. De dader zou intussen geïdentificeerd zijn, dat melden verschillende media. Het zou gaan om een man die in 1997 geboren werd in Tsjetsjenië. Zijn vader en moeder zouden momenteel verhoord worden door de politie. Wat zijn beweegredenen waren, is voorlopig nog niet duidelijk. "Hij was geen bekende voor de politie of het gerecht wegens een crimineel verleden, maar hij stond wel op de zwarte lijst van potentiële verdachten, omdat hij indirecte contacten had met iemand in Syrië", vertelt Frankrijkcorrespondent Frank Renout.

Volgens getuigen riep de man "Allah akbar". Onder meer daarom wordt er nu gekeken in de richting van terreur, zei de Franse procureur François Molins tijdens een persconferentie. En ook de gebruikte methode wijst in de richting van terreur. Het onderzoek wordt dus gevoerd door de antiterreureenheid van het parket. 

Lees voort onder de video.

Videospeler inladen...

Terreurgroep IS claimt alleszins de aanval in Frankrijk. Volgens het officiële persagentschap volgde de dader "de oproep" van IS op om alle landen te treffen die meewerken aan de militaire operatie in Irak en Syrië. Frankrijk maakt sinds 2014 deel uit van de coalitie, die wordt geleid door de Verenigde Staten. Of IS effectief achter de aanval zit, is niet duidelijk. De terreurgroep leverde alleszins geen bewijzen. 

De dader van de aanslag was bekend bij de Franse inlichtingendiensten. De Fransman van Tsjetsjeense afkomst is geboren in 1997. De ouders en een vriend van de dader zijn opgepakt voor verhoor.

De Franse president Emmanuel Macron laat via Twitter weten dat zijn gedachten uitgaan naar de slachtoffers en gewonden. Hij heeft ook lof voor "de moed" van de agenten die de man hebben geneutraliseerd. "Frankrijk betaalt opnieuw de prijs van bloed, maar we zullen geen centimeter toegeven aan de vijanden van de vrijheid." Vandaag zal de Franse minister van Binnenlandse Zaken alleszins een veiligheidsvergadering houden. 

Lees voort onder de tweets.

Volgens Renout reageert Frankrijk geschokt: "Je merkt toch dat dit weer tot een grote schrik en schok leidt. Met name in Parijs natuurlijk, omdat het toch een beetje lijkt op de aanslagen van 13 november 2015: een druk uitgaansgebied, veel toeristen en jongeren op straat en iemand die in het wilde weg moord en dood zaait. Op zo'n moment komen de herinneringen snel boven. Alle politici in Frankrijk benadrukken ook: de dreiging is nog niet voorbij."

De aanval in Parijs heeft niet meteen gevolgen voor ons land. Er komen voorlopig geen maatregelen, maar de veiligheidsdiensten in ons land volgen de situatie in Frankrijk wel op. 

"Ongerust, maar geen paniek"

Vlaming Wilfried Martens was aan het eten in een restaurant op zo'n honderd meter van de plek waar het allemaal gebeurde. "We zagen plots heel wat politie- en brandweerwagens passeren", vertelde hij aan VRT NWS. "We zijn ongerust naar buiten gegaan en daar hebben we van een agent gehoord dat iemand mensen heeft neergestoken met een mes."

"Ondertussen zijn hier zo'n twintig straten afgesloten. Niemand mag er nog in of uit", zo getuigde hij gisteren nog. "Mensen zijn ongerust, maar er is geen paniek. We hebben het gevoel dat alles onder controle is."

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen