Noord-Korea ontmantelt nucleaire testsite tussen 23 en 25 mei

Noord-Korea gaat zijn nucleaire testlocatie ontmantelen tussen 23 en 25 mei, dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau bekendgemaakt. Journalisten uit onder andere de Verenigde Staten en Zuid-Korea zullen worden uitgenodigd om de ontmanteling bij te wonen. 

De ontmanteling van de nucleaire testlocatie zal plaatsvinden tussen 23 en 25 mei, afhankelijk van de weersomstandigheden. De technische maatregelen voor de ontmanteling zouden al begonnen zijn. Het staatspersbureau zei verder dat men bij de ontmanteling alle tunnels laat instorten door explosies waardoor de ingangen geblokkeerd worden, ook alle onderzoeksgebouwen en beveiligingsposten zullen worden verwijderd.

Tijdens de ontmanteling zal een ceremonie plaatsvinden waarbij experten en journalisten uit onder meer Zuid-Korea, China, Rusland, de Verenigde Staten en het Verenigd Konikrijk aanwezig mogen zijn. 

"Testsite deels ingestort"

De Noord-Koreaanse leider had tijdens een top met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in vorige maand al gezegd dat de nucleaire testlocatie zou worden opgedoekt.

Een aantal Chinese analisten beweren nu dat de testlocatie na de laatste proef met een waterstofbom in 2017 al deels was ingestort. Maar Kim Jong-un beweert dat er nog twee grote tunnels intact zouden zijn, ook het US-Korea Institute van de Johns Hopkins School of Advanced International Studies geeft de Noord-Koreaanse leider gelijk. Hoe de nucleaire testsite er echt aan toe is zal tussen 23 en 25 mei duidelijk worden. 

Meest gelezen