Videospeler inladen...

"De badass boy prins en het meisje waarvan je het niet verwachtte: een sprookje"

Volgende week zaterdag is het zover: dan stappen de Britse prins Harry en "Suits"-actrice Meghan Markle in het huwelijksbootje. Onze kenner van het Britse koningshuis Flip Feyten blikt terug en vooruit: "Het is toch een beetje een sprookje? De badass boy prins en het meisje met de voorgeschiedenis waarvan je niet verwacht dat ze Her Royal Highness zou worden."

Royalty-fans wereldwijd beginnen stilaan af te tellen naar volgende week zaterdag - ofwel hét moment waarop prins Harry en Meghan Markle het jawoord zullen geven. 

En het begon, zo vertelt Flip Feyten, allemaal met een blind date, geregeld door een vriendin van Harry. "Ze kenden elkaar niet. Harry had "Suits" nog nooit gezien, zij kende Harry zoals u en ik hem kennen: van de tv en de verhalen. Maar zoals ze het in het Engels zeggen: They got on like a house of fire." Snel na hun eerste ontmoeting gingen de twee al voor vijf dagen op vakantie in Botswana. "De vonk was er onmiddellijk."

Veel gelijkenissen

Feyten benadrukt ook dat de twee verschillende overeenkomsten hebben. Zo kregen ze in hun jeugd bijvoorbeeld allebei een scheiding van hun ouders te verwerken. En daarnaast hebben ze allebei een grote belangstelling voor humanitair werk: "Meghan was 11 toen ze een commercial zag voor een afwasproduct met daarbij de slogan: "Women all over America are fighting greasy pots and pans". Ze schreef een brief met de boodschap dat de slogan seksistisch was. Amper een maand later was de tekst aangepast." Zo zijn er verschillende voorbeelden: Markle was ambassadeur over gelijkheid tussen mannen en vrouwen voor de Verenigde Naties etc.

"Harry is een symbool en in Meghan kan iedereen zich herkennen"

Het huwelijk spreekt veel mensen aan. "Harry is een symbool, hij heeft een connectie met de jeugd. Ze spreken ook de taal van de jeugd. En Groot-Brittannië is een diverse samenleving, met alle mensen die uit de Commonwealth komen. Zij is iemand in wie al die mensen zich kunnen herkennen. Marketinggewijs is het ook slim. Als het koningshuis wil overleven, is het ook zaak om te moderniseren. En daar zijn Harry en Meghan een factor in."

Ook voor het imago van Harry is zijn huwelijk een goede zaak. "Het is altijd op en af gegaan. Hij heeft grote stommiteiten begaan, maar werd wel altijd sympathiek gevonden: een "gewone mens". Maar hij is serieuzer geworden toen hij terugkwam van Afghanistan, waar hij gevochten heeft. Het jeugdige, het kwaaie is eruit."

Toch is niet iedereen blij met het huwelijk...

Toch zijn er ook mensen die problemen hebben met het huwelijk. "Ze vragen zich af of het geen smet is op het koningshuis. Er werd ook een brief afgegeven met een wit poeder - dat later bloem bleek te zijn. Zelfs de commentatoren van "The Spectator", een gerespecteerd rechts magazine, vroeg zich af: "Moet dat nu, een Afro-Amerikaanse afkomst in de bloedlijn van het koningshuis?". Op dit uitspraak kwam wel meteen groot protest."

Bekijk hier het interview met Flip Feyten in "De zevende dag"

Videospeler inladen...

Meest gelezen