Videospeler inladen...

“Piloten Brussels Airlines brengen door staking de banen van andere personeelsleden in gevaar”

 "De piloten spelen met vuur. Zij riskeren hun job niet, maar brengen wel die van het ander personeel in gevaar". Dat vindt oud-CD&V-staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe in een reactie op de nakende staking van de piloten van Brussels Airlines. "De piloten moeten solidariteit opbrengen met de rest van het personeel", aldus Schouppe in "De zevende dag".

"Op zijn zachtst gezegd erg ongelukkig, op een slecht gekozen moment", zo reageert de CD&V-politicus op de pilotenstaking. Hij vindt het merkwaardig dat de eisen van de piloten aanvankelijk enkel financieel waren. Toen daar kritiek op kwam in de media, namen ze een bocht en wezen ze ook op de werkdruk, aldus Schouppe.

"Wat zij zeggen is misschien terecht, daar kan ik niet over oordelen," zegt Schouppe, "maar wat geldt voor de piloten, is ook zo voor het cabinepersoneel en het andere personeel van de luchtvaartmaatschappij. Alleen riskeren de piloten hun job niet, omdat ze weten dat ze gemakkelijk elders aan de bak kunnen komen. Ze brengen wel de job van het  ander personeel, dat 85 procent is van het totale personeel, in gevaar, aangezien dat personeel makkelijker vervangbaar is."

"Met vuur spelen"

Volgens de directie zal er geen collectief ontslag komen. "Ik hoop dat dat inderdaad het geval zal zijn", reageert Schouppe. Maar er is een integratie aangekondigd van Brussels Airlines en Eurowings. "Het is een feit dat Eurowings veel grotere deficits maakt dan Brussels Airlines binnen Europa, dus dat kan een punt zijn in het voordeel van Brussels. Maar ik kan me moeilijk indenken dat het initiatief van de piloten de topdirectie van Lufthansa gunstig zal stemmen als het over behoud van tewerkstelling gaat in Brussel."

"Stop de staking"

Maandag en woensdag is er alvast staking bij de piloten. "Lufthansa zelf heeft het niet makkelijk. Het is niet het moment om spelletjes te gaan spelen en het imago van de maatschappij in Brussel negatief te beïnvloeden naar het management toe", waarschuwt Schouppe "Ik zou zeggen: please, stop met staken, want je verkwanselt daarmee de kans om naar de toekomst toe het maximum te redden wat er nog te redden valt."

Meest gelezen