Videospeler inladen...

"Voor de laatste keer, ik heb niets te maken met de Bende van Nijvel"

Michel Libert is recent opnieuw beschuldigd van banden met de Bende van Nijvel. Een anonieme getuige heeft het  voormalige kopstuk van de extreemrechtse organisatie Westland New Post aangewezen als de Reus. "Voor de laatste keer voor de camera, ik heb niets te maken met de Bende van Nijvel. Zijn getuigenis is voor veertig procent gelogen", zegt Libert in een interview met VRT NWS.

De speurders in het dossier van de Bende van Nijvel onderzoeken een nieuwe getuigenis. Volgens een ex-militair is zijn vroegere overste Michel Libert, het voormalige kopstuk van Westland New Post, de Reus van de Bende van Nijvel.

Michel Libert ontkent de beschuldigingen met klem. "Het is bijzonder triestig en het raakt mij enorm dat ik opnieuw beschuldigd word van banden met de Bende van Nijvel. Ik ben nagenoeg zeker over de identiteit van de anonieme getuige omdat hij te veel details heeft gegeven. Voor de laatste keer voor de camera, ik heb niets te maken met de Bende van Nijvel", zegt Michel Libert.

Libert zegt dat hij een schadevergoeding gaat eisen omdat hij ervan beschuldigd wordt de Reus te zijn. "De getuige zegt niet dat ik de Reus zou kunnen zijn, maar hij zegt dat ik de Reus ben."

Getuigenis is voor 40 procent gelogen, 60 procent is correct

Michel Libert ontkent niet dat hij in de jaren 70 en begin jaren 80 een belangrijk lid was van de extreemrechtse organisatie Westland New Post. Hij geeft ook toe dat kandidaat-leden van de organisatie de wapenmagazijnen van de kazernes in Oostende en Lombardsijde hebben binnengedrongen.

"Ik heb nooit de opdracht gegeven om in te breken in de kazernes, maar ik heb wel de toestemming gegeven. Het was voor Westland New Post een manier om te onderzoeken of de rekruten tot dergelijke opdrachten in staat waren", aldus Libert.

Libert zegt dat Westland New Post nauwe banden had met Gladio. Gladio is het geheime stay-behindnetwerk in Europa dat na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. Gladio wou in geval van een communistische machtsovername het verzet tegen de communisten organiseren.

"In dat kader hebben we met Westland New Post onderzocht of we in staat waren om de rijkswacht of het Belgische leger buitenspel te zetten bij een machtsovername. Maar we hebben nooit concrete plannen gehad om dat te doen. Je moet weten dat er rijkswachters en militairen in onze organisatie zaten."

Het Zoniënwoud is groot. Het is niet omdat de Bende er ook oefeningen hield, dat ik er lid van was

Michel Libert bevestigt ook dat Westland New Post trainingsoefeningen organiseerde in het Zoniënwoud. Het Zoniënwoud wordt in het dossier van de Bende van Nijvel vaak vermeld.

"Het Zoniënwoud is heel groot. Het is een groot bos in de buurt van Brussel waar veel mensen hun ding kunnen doen. Het is niet omdat de Bende van Nijvel er ook zou geweest zijn, dat ik er iets mee te maken heb", zegt Libert.

Libert geeft ook mee dat hij nooit mensen heeft ontmoet waarvan hij wist dat ze betrokken waren bij de Bende van Nijvel. "Ik sluit niet uit dat er mogelijk leden van Westland New Post iets met de Bende van Nijvel te maken zouden hebben, maar ik heb er geen weet van dat er zulke mensen zijn", besluit Libert.

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen