China verhindert diplomatiek bezoek aan weduwe Nobelprijswinnaar die wil sterven uit protest

Vijf westerse diplomaten zijn geweerd uit de woning van de weduwe van de Chinese dissident Liu Xiaobo, de Nobelprijswinnaar die vorig jaar in de cel overleed. Dat melden diplomatieke bronnen. De weduwe Liu Xia heeft eerder deze maand gezegd dat ze bereid is om te sterven uit protest tegen het huisarrest van de Chinese autoriteiten. 

De weduwe Liu Xia leeft sinds 2010 onder huisarrest, het jaar waarin haar man de Chinese dissident Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede won. De 57-jarige vrouw is zelf nooit beschuldigd van enige misdaad.

Nobelprijswinnaar voor Vrede

Haar man Liu Xiaobo was een van China's vooraanstaande prodemocratische campagnevoerders en een felle criticus van de staat. Liu heeft dan ook de Nobelprijs gekregen omdat hij ijverde voor vrijheid en democratie in China. De man stierf vorig jaar terwijl hij een gevangenisstraf van 11 jaar uitzat voor "subversie".

Liu kon uiteraard zijn Nobelprijs niet zelf in ontvangst nemen in Oslo en zijn vrouw Xia stond toen ook onder huisarrest. Bij de uitreiking werd de oorkonde van de Nobelprijs dan maar op een lege stoel gelegd.

(Lees verder onder foto)

imago stock&people

Bezorgd over gezondheidstoestand weduwe

Sinds de dood van de man maakt men zich steeds meer zorgen over de gezondheidstoestand zijn weduwe Liu Xia. Zo zou de dichteres depressief zijn na jarenlang onder streng toezicht te hebben geleefd.

“Het is makkelijker om te sterven dan te leven”, zou Liu aan de telefoon verteld hebben tegen haar vriend en schrijver Liao Yiwu, die momenteel in Duitsland verblijft. “De dood gebruiken als protest is voor mij eenvoudig”

Het is makkelijker om te sterven dan te leven. De dood gebruiken als protest is voor mij eenvoudig

Liu Xia

"Ik heb niets om bang voor te zijn. Als ik niet naar buiten kan, sterf ik wel bij mij thuis. Xiaobo is weg. Er rest niets meer voor mij in deze wereld."

Volgens advocaten wordt ze afgesloten van de buitenwereld. Zo zou ze bijvoorbeeld niet met journalisten mogen praten.

Archieffoto Liu Xia

Diplomaten bezoek aan weduwe geweigerd

Na deze onrustwekkende berichten probeerden diplomaten van vijf westerse ambassades, waaronder die van de Europese Unie, de vrouw te bezoeken. Ze begaven zich afgelopen vrijdag naar het gebouw in Peking waar Liu Xia sinds 2010 onder toezicht verblijft.

Volgens de bronnen controleerden de bewakers aan de ingang van het gebouw de identiteit van de bezoekers en ontzegden hen vervolgens de toegang, zonder te preciseren waarom ze de weduwe niet mochten bezoeken.

imago/Xinhua

China: "Haar verdriet belet haar om contact te nemen"

De Duitse ambassade toonde zich begin april nog bereid om de weduwe naar Berlijn over te brengen. Ook Frankrijk heeft er bij China al meermaals op aangedrongen om de bewegingsvrijheid van Liu Xia en haar familie te garanderen, omdat ze niet wordt vervolgd en ook niet werd veroordeeld.

Maar de Chinese autoriteiten beweren dat ze een vrije burger is en dat het verdriet, veroorzaakt door de dood van haar man, haar belet om contact te houden. Afgelopen week gaf een woordvoerster toch commentaar. "Liu Xia is een Chinees staatsburger, de relevante Chinese autoriteiten zullen de kwesties behandelen volgens de wet.”

Haar man was de eerste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede die in hechtenis stierf sinds de Duitse pacifist Carl von Ossietzky, die in 1938 in nazi-Duitsland stierf.

Archieffoto Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo en zijn vrouw Liu Xia

Meest gelezen